Yamato23 Napisano 21 Października 2007 Share Napisano 21 Października 2007 Witam! Jestem początkującym modelarzem plastkiowym, byłym kartoniarzem . Na początek mojej plastikowej przygody wybrałem Panther G Dragona w skali 1/35. Wszystko ładnie i pięknie jak przyzwyczaił nas Dragon. Jedyne, co nie daje mi spać to gąsienice . Pojednycze ogniwka przerażają mnie. Czytałem na forum o technice układania ogniw na taśmie maskującej, lecz moją największym problemem jest malowanie gąsienic. Z waszych relacji widze, że sklejacie najpierw cały model wraz z gąskami, a następnie malujecie model. Problem w tym, że jakoś nie moge sobie wyobrazić malowania gąsienic i kół ze sobą połączonych. Moje pytanie brzmi: Jak pomalować gasienice która jest juz połaczona z niepomalowanymi kołami? Dzięki za wszystkie pomocne odpowiedzi. PS. Nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarki, bo nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 21 Października 2007 Share Napisano 21 Października 2007 Zależy kto jak robi ja najpierw maluje ogniwa a dopiero później przyklejam, jak pomaluje koła na kolor bazowy....... dla mnie to jest mordęga malowanie posklejanego modelu......... osprzęt też zawsze przyklejam na koniec.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 21 Października 2007 Share Napisano 21 Października 2007 sklejaj gąski na modelu.. krzywizny na kołach napędowych i prowadzących i dół razem.. jak wyschnie to zdejmij, potem sklej górny kawałek.. dopasuj, zdejmij, pomaluj podwozie i koła, pomaluj gąski, potem je nałóż i sklej ze sobą oba kawałki.. z drugą gąską tak samo i voila :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub W. Napisano 21 Października 2007 Share Napisano 21 Października 2007 Ten link ci się powinen przydać (to jest to o czym mówił FAZZY_bez_humoru) http://www.planetarmor.com/forums/showthread.php?t=1230&page=19 (strasznie długo się ładuje- bądź cierpliwy bo warto ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yamato23 Napisano 21 Października 2007 Autor Share Napisano 21 Października 2007 Wiedziełem, że można na was liczyć. Dzięki panowie za rady. Macie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 22 Października 2007 Share Napisano 22 Października 2007 Ja dotychczas miałęm doczynienia raz z trackami Dragona. Robiłem to w następujący sposób. Sklejałem paski tych super ogniwek, zwykłym klejem modelarskim Po wyschnięciu kleju malowałem je. Następnie nakładałem na pojazd i łączyłem wszystkie paski, gdzie trzeba kapałem kropelką super kleju ( jak coś się nie łączyło) i poprawiałęm malowanie. Traki Dragona mają to do siebie, że są elastyczne i łatwo się układają. Nigdy nie malowałem gąsienic na pojeździe bo chyba szlag by mnie trafił, ale jak ktoś potrafi to szacunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 22 Października 2007 Share Napisano 22 Października 2007 Zawsze można kupić metalowe gąsiennice friulmodela ale moim zdaniem to jest pójście na łatwizne....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 Zawsze można kupić metalowe gąsiennice friulmodela ale moim zdaniem to jest pójście na łatwizne....... rozumiem że kolega utrudnia sobie życie w każdy możliwy sposób i korzysta z gumisiów robiąc ruchome zawieszenie? a może oddzielnie profiluje każde ogniwko w taśmie gumisiów? z tego co się orientuję to jest to forum modelarstwa redukcyjnego i zależy nam aby nasze modele były jak najwierniejsze oryginałowi.. czy kolega kiedykolwiek widział porównanie gąsek typu gumisie, gąsek ogniwkowych i tzw. friuli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 z tego co się orientuję to jest to forum modelarstwa redukcyjnego ? W tytule jest "modelarstwa plastikowego" a friule to metal (fu!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 W tytule jest "modelarstwa plastikowego" a friule to metal (fu!) to składam wniosek o banowanie wszystkich modelarzy waloryzujących swoje modele blachami itp. a szkutników to chyba na stosie powinniśmy spalić :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 to składam wniosek o banowanie wszystkich modelarzy waloryzujących swoje modele blachami itp. a szkutników to chyba na stosie powinniśmy spalić :P Na Madagaskar!!! Jestem swinia, bo znowu offtopuje Juz nie bede. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 23 Października 2007 Share Napisano 23 Października 2007 Zawsze można kupić metalowe gąsiennice friulmodela ale moim zdaniem to jest pójście na łatwizne....... rozumiem że kolega utrudnia sobie życie w każdy możliwy sposób i korzysta z gumisiów robiąc ruchome zawieszenie? a może oddzielnie profiluje każde ogniwko w taśmie gumisiów? z tego co się orientuję to jest to forum modelarstwa redukcyjnego i zależy nam aby nasze modele były jak najwierniejsze oryginałowi.. czy kolega kiedykolwiek widział porównanie gąsek typu gumisie, gąsek ogniwkowych i tzw. friuli? A po drugie żal mi wydawać tyle pieniędzy na same gąsienice jest to równowartość całego modelu z Dragona które mają gąsiennice magic trackj......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi