Skocz do zawartości

[Pytanie]Gąsienice

Yamato23

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem początkującym modelarzem plastkiowym, byłym kartoniarzem . Na początek mojej plastikowej przygody wybrałem Panther G Dragona w skali 1/35. Wszystko ładnie i pięknie jak przyzwyczaił nas Dragon. Jedyne, co nie daje mi spać to gąsienice . Pojednycze ogniwka przerażają mnie. Czytałem na forum o technice układania ogniw na taśmie maskującej, lecz moją największym problemem jest malowanie gąsienic. Z waszych relacji widze, że sklejacie najpierw cały model wraz z gąskami, a następnie malujecie model. Problem w tym, że jakoś nie moge sobie wyobrazić malowania gąsienic i kół ze sobą połączonych. Moje pytanie brzmi: Jak pomalować gasienice która jest juz połaczona z niepomalowanymi kołami? Dzięki za wszystkie pomocne odpowiedzi.

PS. Nie odsyłajcie mnie do wyszukiwarki, bo nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.

Zależy kto jak robi ja najpierw maluje ogniwa a dopiero później przyklejam, jak pomaluje koła na kolor bazowy....... dla mnie to jest mordęga malowanie posklejanego modelu......... osprzęt też zawsze przyklejam na koniec....

sklejaj gąski na modelu.. krzywizny na kołach napędowych i prowadzących i dół razem.. jak wyschnie to zdejmij, potem sklej górny kawałek.. dopasuj, zdejmij, pomaluj podwozie i koła, pomaluj gąski, potem je nałóż i sklej ze sobą oba kawałki.. z drugą gąską tak samo i voila :P

Ten link ci się powinen przydać (to jest to o czym mówił FAZZY_bez_humoru)

http://www.planetarmor.com/forums/showthread.php?t=1230&page=19 (strasznie długo się ładuje- bądź cierpliwy bo warto )

Ja dotychczas miałęm doczynienia raz z trackami Dragona. Robiłem to w następujący sposób. Sklejałem paski tych super ogniwek, zwykłym klejem modelarskim Po wyschnięciu kleju malowałem je. Następnie nakładałem na pojazd i łączyłem wszystkie paski, gdzie trzeba kapałem kropelką super kleju ( jak coś się nie łączyło) i poprawiałęm malowanie. Traki Dragona mają to do siebie, że są elastyczne i łatwo się układają.

Nigdy nie malowałem gąsienic na pojeździe bo chyba szlag by mnie trafił, ale jak ktoś potrafi to szacunek.

Zawsze można kupić metalowe gąsiennice friulmodela ale moim zdaniem to jest pójście na łatwizne.......

rozumiem że kolega utrudnia sobie życie w każdy możliwy sposób i korzysta z gumisiów robiąc ruchome zawieszenie? a może oddzielnie profiluje każde ogniwko w taśmie gumisiów?

z tego co się orientuję to jest to forum modelarstwa redukcyjnego i zależy nam aby nasze modele były jak najwierniejsze oryginałowi..

czy kolega kiedykolwiek widział porównanie gąsek typu gumisie, gąsek ogniwkowych i tzw. friuli?

Zawsze można kupić metalowe gąsiennice friulmodela ale moim zdaniem to jest pójście na łatwizne.......

rozumiem że kolega utrudnia sobie życie w każdy możliwy sposób i korzysta z gumisiów robiąc ruchome zawieszenie? a może oddzielnie profiluje każde ogniwko w taśmie gumisiów?

z tego co się orientuję to jest to forum modelarstwa redukcyjnego i zależy nam aby nasze modele były jak najwierniejsze oryginałowi..

czy kolega kiedykolwiek widział porównanie gąsek typu gumisie, gąsek ogniwkowych i tzw. friuli?

A po drugie żal mi wydawać tyle pieniędzy na same gąsienice jest to równowartość całego modelu z Dragona które mają gąsiennice magic trackj.........