dlugi6661 Napisano 4 Września 2014 Share Napisano 4 Września 2014 Moi drodzy - moja pierwsza praca. Zawsze marzyłem, aby skompletować sprzęt, zacząć - udało się. Dużo ciężkiej pracy, nerwów spowodowanych brakiem wiedzy i przede wszystkim tygodnie latania po forach celem uzyskania podstawowych informacji. Z rzeczy które się nie udały w mojej ocenie - pomimo 3 warstw lakieru, warstwy bezbarwnego błyszczącego humbrola wygląda jak pół mat. Po drugie nie miałem pojęcia, że do klejenia szyb używamy innych rzeczy typu clearfix - teraz wiem. Wyszły brzydkie ślady na podszybiu, które potem zamalowałem. Przy odrywaniu taśmy malarskiej zeszło jakies 0,7 mm białego pasa co w mojej ocenie po połozeniu klaru było dziwne. Na jednej szybce małej tylnej plamka od kleju - za cholerę nie wiem czym to ściągać nawet sekundę po wyschnięciu. Wacikiem kleją się nitki, ręcznikiem zostaje włókno - nie wiem w dalszym ciągu, choć rzadko mi się to zdarza. Chciałem zrobić washa w zagłębieniach, ale nie wiem czym zrobić washa na farbach olejnych. Jak zrobię np olejną z rozcieńczalnikiem wamodu to wszystko pod spodem się stopi. Więc metodą prób i błędów na tyle go wypieściłem co potrafię. Wszelkie rady uwagi wskazówki na wagę złota ! Teraz siedzę nad LaFerrari i rady odnośnie lakieru i washa bardzo się przydadzą. P.s zdjęcie z góry nie zawiera paru detali, lusterek itp ale takie akurat miałem z wcześniejszych etapów Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 5 Września 2014 Share Napisano 5 Września 2014 Oświetl porządnie model włącz tryb makro i walnij porządną sesję, bo szczerze to mało co widać na tych fotach. A na pierwszy rzut oka nie jest źle. Chętnie bym oglądnął ten model w całości i z detalami. Więc działaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zwierzak-fuzzy Napisano 8 Września 2014 Share Napisano 8 Września 2014 Washa robi sie tak: Pokrywasz cały model sidoluxem. Następnie rozrabiasz farbę olejną ale taką ze sklepu dla plastyków przeważnie jest w tubach. Rozcieńczasz ją benzyną do zapalniczek i nakładasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 8 Września 2014 Share Napisano 8 Września 2014 Albo kupujesz gotowca. Ja tak zrobiłem i do linii podziału i dość fajnie to wygląda. http://exito.sklep.pl/pl/p/VALLEJO-76518-Wash-Black/13706 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rucek Napisano 8 Września 2014 Share Napisano 8 Września 2014 Czytałem ostatnio, że sidolux do cywili się nie nadaję, ciężko się go poleruje do właściwego połysku więc nie wiem czy to dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 9 Września 2014 Autor Share Napisano 9 Września 2014 Kadzior czym się rozcieńcza tego washa, aby nie zmyło olejnej z pod spodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthez Napisano 9 Września 2014 Share Napisano 9 Września 2014 Ja się zastanawiam jaki model wziąć na pierwszy raz ... ale ten robi wrażenie pozytywne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 9 Września 2014 Autor Share Napisano 9 Września 2014 Wiesz co z tego co mogę Ci podpowiedzieć - najlepszy fun jest w robieniu detali typu deska rozdzielcza, silnik itp. Odpowiednio cienki pędzel, cierpliwość i się buzia sama cieszy. Problem pojawia się przy nakładaniu dwóch lub więcej różnych kolorów na karoserię, tutaj Ci się zleje, tam nie domalujesz, źle zabezpieczysz czy spiłujesz i robisz / poprawiasz to samo parę dni zamiast lecieć dalej. Poradziłbym Ci coś w jednym kolorze, z niezbyt trudną kalką, w większej skali żebyś zobaczył z czym to się je. Revell ma w skali 1:12 bodajże jeszcze VW Garbusa, jest jeszcze Mini, ale nie wiem czy z Revella. Fajne auta, duża skala, łatwo się maluje, na detalach poćwiczysz a efekt i tak będzie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadzior Napisano 9 Września 2014 Share Napisano 9 Września 2014 Ja nie rozrabiałem z niczym. Prosto z butli na budę i nadmiar zbierałem patyczkami do uszów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dlugi6661 Napisano 10 Września 2014 Autor Share Napisano 10 Września 2014 Dzięki dobrze wiedzieć, spróbuję na bank, będzie wyglądał realniej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi