Skocz do zawartości

Pierwszy zakup

Angrist

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ponownie. Jakiś czas temu pisałem tutaj, prosząc o pomoc w doborze pierwszego zestawu i przyrządów. Odzew był, dużo mi pomogliście, za co dziękuje. Niestety, życie zweryfikowało plany i nie mogłem sobie pozwolić na zakup tych rzeczy. Teraz sytuacja się zmieniła i mam zamiar zainwestować.

Ostatecznie wybrałem ten zestaw:

http://www.mojehobby.pl/products/German-Panzergrenadiers-868223.html

Z farbami firmy Tamiya, a konkretnie: biały + wszystkie wypisane na tyle opakowania (proponujecie dodać jakieś jeszcze?)

Dodatkowo chce wziąć kilka pędzli firmy Italieri, a konkretnie Z okrągłych: 00, 1 i 2 oraz płaska 2. Do tego oczywiście wziąłem klej Contacta Professional.

Co jeszcze jest konieczne, żeby zacząć zabawe, a z czego moge zrezygnować?

Na pancerce się nie znam, ale pędzle weź sobie Italeri retuszerskie. Mają o wiele lepsze włosie. Łatwo je poznać bo mają trójkątną rączkę. Klej Contacta to klej dla początkujących. Potem większość z niego rezygnuje, więc może od razu zacząć Tamiy'ą albo CA.

Na razie wezme sobie tylko jeden retuszerski, chce poczuć różnice między włosiem.

Mam pytanie, szpachla to konieczność na początku, czy można to sobie odpuścić? Nie chciałbym wydawać od razu na początku za dużo, gdyby się okazało, że nie wciągnie mnie to jak kiedyś

Na same farbki i tak dużo ci wyszło. Ja kupując mój pierwszy model nie wiedząc czy mnie to wciągnie kupiłem szpachlowanie wamodu za chyba 3.50 klej z pędzelkiem chyba za 2.80 jakieś dwa pędzelki. Dużo czasu nie było trzeba abym szukaj juz kompresora zmiana kleju, odpowiedni rozcienczalnik itp.

• 3 months later...

I was thinking of ways of masking, which I will not have to purchase special preparations modeling, and allows me to achieve such smooth edge camouflage;) I've seen recently is such a thing as the Panzer Putty from MXpression, but with a number of models of tanks they doing this to me quite unnecessary investment. And that is such a thing as BluTack I meant, because I certainly get it in the nearest DIY store for pennies. Thanks!