Hammett Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 Witam wszystkich forumowiczów. Jako że to mój pierwszy post tutaj, proszę o wyrozumiałość jeśli jest nie w tym miejscu gdzie być powinien. Męczę właśnie Spitfire z Airfixa w skali 1:48. Mam może i błahy, ale jednak dla mnie problem z kalkami. 1 . Czy kalkomanie należy nakładać przed washowaniem modelu czy po? Jedni piszą że przed inni że po, generalnie że nie ma to znaczenia. 2. Jeśli przed washem, to czy washowanie nie uszkodzi kalki? Do położenia kalek będę używał Mr.Mark Setter i Softer. Na modelu jest są już położone dwie warstwy Sidoluxu. Przekopałem masę stron, tutoriali etc. i niby wszystko jasne i w ogóle, ale jakoś nie jestem pewien co do kolejności, z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość dla mnie początkującego (raczej powracającego po latach do klejenia ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 19 Września 2014 Share Napisano 19 Września 2014 Kalki przed washem obowiązkowo. Jakoś nie zauważyłem żeby na podziałach jeśli wypadają na oznaczeniach jakimś cudownym sposobem syf się nie zbierał. Jak nie chcesz uszkodzić kalki washem to oprócz sido pod kalkę trzeba dać sido na kalkę a dopiero potem wash. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 19 Września 2014 Autor Share Napisano 19 Września 2014 Flachenty wielkie dzięki za szybką i co najważniejsze pomocną odpowiedź. Tak na marginesie muszę przyznać zacne modele Pan tworzysz, oj zacne ;) Pozdrwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi