Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,tak jak w tytule, poszukuję odpowiedzi na parę pytań dotyczących tego wozu,

Czy walczyły w Francji w 1944

Czy wgl. były użyte przeciwko aliantom od momentu lądowania a aż do zakończenia walk na zachodzie,(oczywiście walki późniejsze w Belgi,Holandii i Ardennach itp:. też wchodzą w grę. )

jeśli tak, prosił bym o jakiekolwiek informacje a najlepiej zdjęcia.

Czy tylko pozostaje temat nashorn-ów z Włoch lub frontu wschodniego ?

Pozdrawiam.

Napisano

Witaj.

Z mojej skromnej wiedzy wynika, ze tylko makaroniarstwo i bolszewizm

Pozdrawiam

Paweł

Napisano
Tak były 23 pojazdy na zachodzie w okresie 1944-45 używane. Wszystko w linku powyżej.

Witajcie.

Z całym szacunkiem, ale pojęcie "na Zachodzie", to bardzo rozległy obszar, może obejmować również Włochy. Tym bardziej, że autor nie podaje nazw jednostek.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano
Z całym szacunkiem dla twojej wiadomości Włochy były od dawien dawna określane frontem południowym(lub po prostu frontem włoskim) i nie ma tu nic do znaczenia że za komuny mówiono na zachodnie kraje kapitalistyczne(w tym i Włochy) "Zachód". Zbyt dosłownie to bierzesz. A w ogole patrzyłeś na link który podałem?

P.S.

Kolego Hamilkar prosze nie marudzić. Była potrzebna pomoc? Pomogłem. Znalazłem informacje? Znalazłem. Przydałoby się zwykłe "dziękuje".

Witam Waszmościów.

tomciopaluch, Drogi Kolego :

1. Nie ja pytałem i nie mnie dziękować Tobie.

2. Znalazłeś i dobrze, ale zauważ, że użyłem słowa "może" co do Włoch. Dla uzmysłowienia o orientacji geograficznej, Ludzi Zachodu, opowiem Ci mój przypadek : Jakieś trzy lata temu sprzedawca z Francji napisał w opisie swojej aukcji, ze wysyła tylko do Ameryki i Europy, do Azji nie. Zapytałem Go ile wyniesie wysyłka do Polski ? On grzecznie odpowiedział mi, że może nieuważnie przeczytałem jego opis, albo On napisał nie zrozumiale, ale napisał : ŻE DO AZJI NIE WYSYŁA ! Odesłałem go do księgarni po Atlas Europy, przepraszał mnie dwoma listami. Po tym zdarzeniu nie bardzo ufam pojęciom geograficznym amatorów-historyków z Zachodu, co do podziału Teatrów II Wojny. Oczywiście moja opowiastka jako anegdotka, ale naprawdę się mi przydarzyła. Reasumując - nie twierdzę, że w Europie, w 44' roku ( może tak określmy obszar i czas ) nie było Nashornów, piszę tylko, że ja nie trafiłem na takie informacje, a szukałem kilka lat temu usilnie. Wiesz Drogi Kolego tomciopaluch, nauczyłem się jednego : Internet przyjmie każde słowo pisane, co oczywiście nie wyklucza tego, że jak czegoś nie ma w Internecie, to nie mogło się zdarzyć !

Drogi Kolego MichalZ - jak bardzo chcesz Nosorożca z Normandii, to go zrób, ale nie mam pojęcia z jakiej jednostki Cięzkich Niszczycieli Czołgów, miałby pochodzić.

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

No dobrze. Ja tam nie wiem. Trzeba było znależć. Znalazłem. Kolego Hamilkar może ta strona(link) który podałem jest z fałszywą informacją. Teraz w necie jest cała masa niepotrzebnych śmieci. Wpisałem fraze w googe "nashiorn west front" i wywaliło to. Ale szacun dla ciebie za zrozumienie.

Napisano
No dobrze. Ja tam nie wiem. Trzeba było znależć. Znalazłem. Kolego Hamilkar może ta strona(link) który podałem jest z fałszywą informacją. Teraz w necie jest cała masa niepotrzebnych śmieci. Wpisałem fraze w googe "nashiorn west front" i wywaliło to. Ale szacun dla ciebie za zrozumienie.

I gitara !

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Witam, Dziękuję za odpowiedź w sprawie tego o to pojazdu, oraz przepraszam że nie mogłem zabrać głosu w tej oto dyskusji.

Pozdrawiam.