Karub Napisano 26 Października 2007 Napisano 26 Października 2007 Z czego zrobić śnieg na dioramie w skali 1/72 i 1/48? Na forum znalazłem tylko angielski opis, który mi raczej nie pomoże. Cytuj
Dumo Napisano 26 Października 2007 Napisano 26 Października 2007 Albo szpachla i stara biała farba........... lub soda oczyszczona pomieszana ze zmywaczem do paznokci i pare kapek lakieru bezbarwnego Humbrol Po wychnięciu na makiecie polakierować to Patrą Matt.... Ten sposób jest dobry do każden skali.... Cytuj
FAZZY_bez_humoru Napisano 26 Października 2007 Napisano 26 Października 2007 soda lepsza.. biała farba z czasem zżółknie.. najlepiej sypać na rozcieńczony wikol Cytuj
Patryq Napisano 28 Października 2007 Napisano 28 Października 2007 A co zrobic aby zebezpieczyc wieksza ilosc sody-sniegu przed zdmuchnieciem? Pierwsza warstwa trzyma sie na wikol ale jak chce aby snieg byl jeszcze ułożony na I-szej to mam na nia wlac wikol? Cytuj
Dumo Napisano 28 Października 2007 Napisano 28 Października 2007 Pomalować lakierem bazbarwnym i z głowy.... będzie się trzymać.... Cytuj
Patryq Napisano 28 Października 2007 Napisano 28 Października 2007 Ale psiknąć go lakierem? Ok. Dzięki. Zrobiłem pierwszą w moim życiu podstawkę do isu-122 w zimowym kamo. Niedługo dam do galerii foty. Dopracuję tylko podstawkę i ośnieżę drzewko. Muszę nabyć sobie jakiś aparat bo nie mam niestety. Ale mój ojciec ma jakiegoś soniarza to jak znajdę czas to porobię foty. Cytuj
FAZZY_bez_humoru Napisano 28 Października 2007 Napisano 28 Października 2007 jak będziesz psikał lakierem to ci go zdmuchnie.. jeżeli chcesz zrobić głęboki śnieg to zrób podłoże z czegoś w miarę plastycznego.. odciśnij na nim wszelkie ślady itp.. pomaluj na biało a na to wikol i sodę ewentualnie na pierwszą warstwę sody możesz dać nieco bardziej rozcieńczonego wikolu i znowu posypać sodą Cytuj
Rafał Napisano 28 Grudnia 2007 Napisano 28 Grudnia 2007 A jeśli ja mam gablotę w domu i mam powierzchnie z plastiku to rozcieńczony wikol mam rozprowadzić po całej powierzchni?? Pozdrawiam Rafał Cytuj
Dumo Napisano 28 Grudnia 2007 Napisano 28 Grudnia 2007 Rozprowadzasz tam gdzie ci się podoba.... A tak w ogóle przyglądam się swojej ośnieżonej panterce i przyznam że mój sposób nie wygląda jak śnieg tylko jak zmarzlina. Cytuj
Rafał Napisano 28 Grudnia 2007 Napisano 28 Grudnia 2007 Aha. Dzięki DUMO. Ale czy jest sens w gablocie robić śnieg czy lepiej w dioramie? Pozdrawiam Rafał Cytuj
Dumo Napisano 28 Grudnia 2007 Napisano 28 Grudnia 2007 O qrde widze że się nie zrozumieliśmy, jasne że nałóż śnieg na diorame a nie na gablote... Cytuj
Dumo Napisano 29 Grudnia 2007 Napisano 29 Grudnia 2007 Sztuczny śnieg jest dobry jedynie na diorame... sory pisze to pod wpływem %% ale wiem co mówie... jedyniw na diorame a soda na model... Cytuj
Tenggeri Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 A jakby tak sodę zmieszał z wikolem i to umieścił na dioramie. Może by się dało robić grubszą warstwę. Cytuj
mmm5 Napisano 9 Marca 2008 Napisano 9 Marca 2008 Witam gotowy sztuczny śnieg ,jak i wiele pomocnych preparatów i chemii modelarskiej robi firma DELUXE MATERIALS .Śnieg pod nazwą scenic shovelled snow można kupić w Artur Model Centrum w Czechach Cytuj
Mierzu Napisano 15 Marca 2008 Napisano 15 Marca 2008 Ale psiknąć go lakierem? Zwykły lakier do włosów super mocny ( chociażby z "Biedronki" ( koniecznie nie nabłyszczający tylko super mocny). Lakierem nie zdmuchniesz sody, bo akurat puszki z lakierem do włosów nie mają takiego mocnego ciśnienia jak dezodoranty Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi