Karub Napisano 26 Października 2007 Share Napisano 26 Października 2007 Z czego zrobić śnieg na dioramie w skali 1/72 i 1/48? Na forum znalazłem tylko angielski opis, który mi raczej nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 26 Października 2007 Share Napisano 26 Października 2007 Albo szpachla i stara biała farba........... lub soda oczyszczona pomieszana ze zmywaczem do paznokci i pare kapek lakieru bezbarwnego Humbrol Po wychnięciu na makiecie polakierować to Patrą Matt.... Ten sposób jest dobry do każden skali.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 26 Października 2007 Share Napisano 26 Października 2007 soda lepsza.. biała farba z czasem zżółknie.. najlepiej sypać na rozcieńczony wikol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karub Napisano 28 Października 2007 Autor Share Napisano 28 Października 2007 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryq Napisano 28 Października 2007 Share Napisano 28 Października 2007 A co zrobic aby zebezpieczyc wieksza ilosc sody-sniegu przed zdmuchnieciem? Pierwsza warstwa trzyma sie na wikol ale jak chce aby snieg byl jeszcze ułożony na I-szej to mam na nia wlac wikol? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 28 Października 2007 Share Napisano 28 Października 2007 Pomalować lakierem bazbarwnym i z głowy.... będzie się trzymać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryq Napisano 28 Października 2007 Share Napisano 28 Października 2007 Ale psiknąć go lakierem? Ok. Dzięki. Zrobiłem pierwszą w moim życiu podstawkę do isu-122 w zimowym kamo. Niedługo dam do galerii foty. Dopracuję tylko podstawkę i ośnieżę drzewko. Muszę nabyć sobie jakiś aparat bo nie mam niestety. Ale mój ojciec ma jakiegoś soniarza to jak znajdę czas to porobię foty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 28 Października 2007 Share Napisano 28 Października 2007 jak będziesz psikał lakierem to ci go zdmuchnie.. jeżeli chcesz zrobić głęboki śnieg to zrób podłoże z czegoś w miarę plastycznego.. odciśnij na nim wszelkie ślady itp.. pomaluj na biało a na to wikol i sodę ewentualnie na pierwszą warstwę sody możesz dać nieco bardziej rozcieńczonego wikolu i znowu posypać sodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 A jeśli ja mam gablotę w domu i mam powierzchnie z plastiku to rozcieńczony wikol mam rozprowadzić po całej powierzchni?? Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Rozprowadzasz tam gdzie ci się podoba.... A tak w ogóle przyglądam się swojej ośnieżonej panterce i przyznam że mój sposób nie wygląda jak śnieg tylko jak zmarzlina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 Aha. Dzięki DUMO. Ale czy jest sens w gablocie robić śnieg czy lepiej w dioramie? Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 28 Grudnia 2007 Share Napisano 28 Grudnia 2007 O qrde widze że się nie zrozumieliśmy, jasne że nałóż śnieg na diorame a nie na gablote... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 29 Grudnia 2007 Share Napisano 29 Grudnia 2007 Sztuczny śnieg jest dobry jedynie na diorame... sory pisze to pod wpływem %% ale wiem co mówie... jedyniw na diorame a soda na model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 A jakby tak sodę zmieszał z wikolem i to umieścił na dioramie. Może by się dało robić grubszą warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmm5 Napisano 9 Marca 2008 Share Napisano 9 Marca 2008 Witam gotowy sztuczny śnieg ,jak i wiele pomocnych preparatów i chemii modelarskiej robi firma DELUXE MATERIALS .Śnieg pod nazwą scenic shovelled snow można kupić w Artur Model Centrum w Czechach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 15 Marca 2008 Share Napisano 15 Marca 2008 Ale psiknąć go lakierem? Zwykły lakier do włosów super mocny ( chociażby z "Biedronki" ( koniecznie nie nabłyszczający tylko super mocny). Lakierem nie zdmuchniesz sody, bo akurat puszki z lakierem do włosów nie mają takiego mocnego ciśnienia jak dezodoranty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi