Adaszek123 Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Panowie kolejne pytanie z serii czysto technicznych Do tej pory stosowałem jako podkład pod vallejo, humbrola enamel no.1. Farba ładnie kryła, nie było żadnego problemu ale tak właśnie mam drobną rozkminkę. Czy na goły plastik mogę położyć taki o to produkt Vallejo 73.600 - White Primer (Acrylic-Polyurethane). Przyznam że gdzieś tu na forum wyczytałem że akryl zbyt miło nie leży na plastiku i lubi np z maskami odłazić farba. Jak tego używać? czy pod tego primera mam coś jeszcze położyć (humbriol, surfacer) czy na goły plastik i na to kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Jak model będzie odtłuszczony to nie powinno być problemów, ja osobiście rzadko daję podkład a maluję też vallejo i vallejo air, może ewentualnie schodzić z metalowych części ale do tego jest specjalny płyn który zwiększa przyczepność farby na tychże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaszek123 Napisano 17 Października 2014 Autor Share Napisano 17 Października 2014 Kriston dzięki. Blachy wrzucam czasem. Mógłbyś mi powiedzieć co to za specyfik do przyczepności? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kriston Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Ja używam tego z gunze Mr. Metal Primer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 17 Października 2014 Share Napisano 17 Października 2014 Ja używam podkładu Vallejo tyle że czarnego. I powiem tak- pryskam nim na model bez żadnego odtłuszczania i trzyma się pięknie. Nie rozcieńczam go niczym tylko leję wprost z butelki. Dodaję tylko kilka kropli retardera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaszek123 Napisano 18 Października 2014 Autor Share Napisano 18 Października 2014 Christophorus21 żadnej olejnej farby nie dajesz? Domyślam się że bardziej w pancerce niż lotnictwie bo czarny podkład na lotniczych tak jakoś dość rzadko spotykany? Co najwyżej do pre-shadingu. Nie mniej dobrze wiedzieć. Nie masz jakiś niespodzianek w przypadku odklejania maskowania maskowania? Pytam bo chodzi mi po głowie spróbowanie podkładu właśnie vallejo bo jakiś czas temu przerzuciłem się na akryle z Humbrola i mimo wszystko mam łatwiejszą dostępność a i zakochałem się w tych farbach. A z racji 9-miesiecznego dzieciaka w domu chce zminimalizować smród. Bo lakieruje modele na balkonie więc jeszcze ujdzie. Ale aero na balkonie i to jeszcze w okresie zimowym nie jest do końca wydajnym pomysłem pod humbrole:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 Odszedłem od farb olejnych właśnie ze względu na ich specyficzną, drażniącą woń oraz czas schnięcia. Wysycha błyskawicznie i tworzy jednolitą powirzchnię. Przed malowaniem pamiętaj tylko o tym żeby bardzo dokładnie wymieszać zawartość buteleczki. Ja kilka minut energicznie ją wstrząsam i dopiero potem nalewam do aero. Tak, stosuję go w pancerce chociaż jeden samolot też nim prysnąłem i jest ok. Co do maskowania- używam Maskolu Humbrola i nie miałem żadnych niespodzianek przy jego odklejaniu. Do malowania używam farb Italeri. Są bardzo wydajne, tanie i świetnie kryją (nb gdzieś czytałem, że te farby robi Vallejo...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaszek123 Napisano 18 Października 2014 Autor Share Napisano 18 Października 2014 Również bawię się maskolem humbrola, ale częściej taśma tamyiki ewentualnie m4 do brzegów. I raz mi się zdarzyło odkleić akryl. Na pewno do rozcieńczenia sido spróbuje. Ciekaw jestem efektu. Do tego muszę kupić podkład vallejo bo użytkowanie humbrola dobija rodzinę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Christophorus21 Napisano 18 Października 2014 Share Napisano 18 Października 2014 Przed nakładaniem kolorów/maskowaniem itp rzeczami pamietaj o tym żeby farba/podkład dobrze wyschły. Jak położysz na mokrej farbie to efekt będzie wiadomo jaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adaszek123 Napisano 18 Października 2014 Autor Share Napisano 18 Października 2014 Spoko to juz podstawa:) f-16 1/72 od 3 miechów robię: wiec czasu do schnięcia ma aż nadto:) Taka praca takie życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi