Paweł O. Napisano 28 Października 2014 Share Napisano 28 Października 2014 Witam. Zapraszam do obejrzenia trochę nietypowego modelu, nieczęsto bowiem na warsztat modelarza trafia barak z obozu koncentracyjnego. Praca nad tym modelem bardzo dużo nauczyła mnie że wojna jest straszna i zazwyczaj wyzwala w nas najniższe instynkty. Zapewne nieprędko siądę do wojennego modelu. Galeria ta to niejako pokłosie mojej kilkuletniej współpracy z Muzeum Miasta Jaworzna. Współpracy bardzo owocnej i ciekawej, a jednocześnie dowód na to że warto współpracować z miejscowym muzeum. Barak będzie częścią wystawy stałej w Jaworznickim muzeum zatytułowanej ,, Obóz dwóch totalitaryzmów Jaworzno 1943-1956 ”. Model w skali 1:20 przedstawia część baraku więziennego z okresu 1943-1949. Budowa trwała ponad trzy miesiące. Model wykonałem na podstawie oryginalnych planów będących w zbiorach MMJ oraz pomocy pracowników tegoż muzeum. Materiały użyte do budowy to fornir, listewki, karton i różne modelarskie szpargały. Malowanie to filtry sporządzone z farb olejnych i wash-e dedykowane modelarzom plastikowym. Zapraszam zatem do oglądania, jeśli kiedyś wasze drogi będą przebiegać przez Jaworzno wstąpcie do naszego Muzeum, warto będzie. http://www.muzeum.jaw.pl/sklep/ Tak wygląda całość już na ekspozycji: Kilka szczegółów wnętrza gdzie przebywają więźniowie: Cela blokowego: Pomieszczenie pisarza: Na zakończenie drzwi wejściowe schody i lampa: Pozdrawiam. Paweł O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 28 Października 2014 Share Napisano 28 Października 2014 Świetny model, ogrom pracy jak i wykonanie robią wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi