Skocz do zawartości

Tenggeri- podsumowanie

Tenggeri

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Modelarstwem interesuję się od małego dzieciaka, skąd to się wzięło nie pamiętam. Pierwsza scena związana z modelarstwem jaką pamiętam wiąże się z tym, jak jako 10 latek, kiedy dostałem 20 zł następnego dnia poleciałem do pobliskiego sklepu z zabawkami i kupiłem sobie swój pierwszy model- Cobra Italeri w skali 1:72. Oczywiście "skleiłem" ją w jeden dzień i ślad po niej zaginął, do dziś natomiast pamiętam smród super glue w mieszkaniu i poklejone paluchy To ostudziło moje modelarskie zapały, aż do wieku licealnego. Podkusiło mnie i kupiłem sobie kolejny helikopter, tym razem Apacza. Pomalowałem go "na raz" pędzlem jedynym odcieniem zielonego, jaki był dostępny akurat w sklepie, był to zinic chrome model mastera Model wyglądał strasznie, ale wkręciłem się na tyle, żeby kupić odrzutowiec Kitecha w skali 1:48 ( do dziś stoi na miejscu honorowym na półce), to właśnie podczas jego budowy znalazłem to forum, które stało się dla mnie kopalnią wiedzy i inspiracji.

c397d4734bdfe746.jpg

(to jedyne zdjęcie które znalazłem, tak jakość niszczy)

Następnym modelem był T-72 w skali 1:72 od revella, był to mój pierwszy czołg, a to dlatego, że w szkole na PO akurat wylosowałem zadanie zrobienia modelu pojazdu WP. Oczywiście jest relacja na forum, pierwsze próby podpytywania jak zrobić to i tamto, się uśmiałem jak czytałem tą relację, ale niestety zdjęcia z galerii zniknęły.

Relacja T-72

M4A1 Italeri 1:35

Następnym modelem za jaki się zabrałem był prezent świąteczny- Sherman z Italeri. To od tego modelu zaczęło się moje zainteresowanie tymi czołgami, skończyło się na tym, że nawet licencjat o Shermanach pisałem

Relacja M4A1 Sherman

388b7f0e28e397a4.jpg

Potem przyszedł czas na mniejszą skalę, powstało kilka przeróżnych mniej lub bardziej udanych "modeli" Oto kilka z nich:

P-47D Thunderbolt 1:144

Galeria

f7db2a165f828553gen.jpg

T-34/76 1:76

7f78d6975ad506e0.jpg

UH-1C Gunship 1:72

Warsztat

Galeria

5ffa7c2ee5f7d441.jpg

T-34/76 1:72

Galeria

c5d0b98bce671c2a.jpg

Tak minął kolejny rok, po tych kilku "ulepkach" postanowiłem ujednolicić skalę i tematykę jaką będę chciał się zajmować, postawiłem na pojazdy pancerne w skali 1:35. Traf chciał, że na święta dostałem model kolejnego Shermana

M4 Sherman Marines 1:35

Warsztat

Galeria

DSC01521.JPG

Pz.Kpfw V Panther Ausf. A 1:35

Galeria

DSC02256.JPG

T-34/76 1:72

57711043.jpg

Marder III Ausf. H 1:35

Model jak dla mnie przełomowy, od tego czasu wydaje mi się, że modele zaczęly mi wchodzić coraz lepsze i już nie są takie tragiczne w odbiorze. Od tego momentu zacząłem coraz bardziej eksperymentować z weatheringiem i modelarstwo zaczęło i sprawiać jeszcze większą przyjemność.

Galeria

img3106uz.jpg

M4 DV 1:35

Warsztat

Galeria

img3516p.jpg

KW-85 1:35

Warsztat

Galeria

img3775h.jpg

Hetzer 1:35

Warsztat

Galeria

img4807r.jpg

T-34/76 Chtz 1:35

Warsztat

Galeria

shfs.jpg

Sherman Firefly Hybrid Mk.IC

Z tego modelu jestem, jak na razie najbardziej zadowolony, wszystko wyszło mi tak jak chciałem. Pomimo tego, że nie doczekał się jeszcze oficjalnego zakończenia ( trzeba skończyć figurkę) uważam, że jest to mój najlepszy model.

Warsztat

jyln.jpg

Pz IV Ausf. H

Galeria

fa66.jpg

Raketenjagdpanzer Leopard 1:35

Galeria

20140326_153512.jpg

To tyle jeśli chodzi o moje modelarskie CV, mam nadzieję, że nie przynudzałem zbytnio. Oczywiście nie udało mi się zamieścić zdjęć wszystkich moich modeli, niektóre zdjęcia się zagubiły, niektóre nie są dokończone i czekają na swój czas, a jeszcze inne szczególnie te najstarsze nie są wcale obfotografowane. Starałem się w miarę krótko i zwięźle opowiedzieć swoją historię. Mam nadzieję, że jestem przykładem tego, że nic nie przychodzi samo, a jeżeli czegoś się chce i się do tego przyłoży to można sporo się nauczyć w trudnej sztuce modelarstwa a efekty przyjdą z czasem same

W przyszłości, jeżeli powstaną moje nowe modele będę na bieżąco aktualizował wątek.