Skocz do zawartości

Jakie farbki? Który lepszy?

Robert7454

Rekomendowane odpowiedzi

Witam planuję rozpocząć swoja przygodę z modelarstwem i wybrałem sobie jako trzy modele chciałbym tylko dwa ten: http://www.hobbysta.pl/german-panzerkampfwagen-czolg-niemiecki-p-90.html i http://www.hobbysta.pl/panzerkampfwagen-ausfhj-czolg-niemiecki-p-31565.html albo http://www.hobbysta.pl/sturmgeschutz-sdkfz-167-dzialo-samobiezne-p-46.html?osCsid=hodiaqlt8hpl0u8jqgeot0lfo5 chciałbym ten pierwszy i jeden z tych 2 ale nie wiem który jest lepszej jakości i będzie łatwiejszy na początek. Chciałbym żebyście mi doradzili jakie farbki do nich dobrać chciałbym na farbki na te 2 modele wydać max 20-25zł pierwszy myślałem aby pomalować na taki jasno brązowy jak na opakowaniu a ten drugi na coś takie metalowo-szare jak tradycyjne niemieckie czołgi więc proszę o poradę jakie najlepiej dokładnie farbki wybrać. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Numery farb Humbrola - 33, 34, 70, 94 te sa niezbędne dla obydwu modeli . Jezeli chcesz jeszcze robić kamo to 30 . Dodatkowo jeszcze sa niezbędne : podklad w sprayu ( kupisz w markecie ) rozcieńczalnik Humbrola do emalii (bezpieczniej używać oryginału ) , lakier matowy

(najlepiej również spray).

Ale ja się pytam jakie konkretnie kolory by odzwierciedlały te konkretne o które mi chodzi bo to co innego na żywo a zdjęcie w interneci

Pierwszy model to chyba Panzer II w malowaniu podejrzewam(choć nie jestem pewien) Afrika Korps. Dwa pozostałe mają ambush więc kolory dunkelgelb, chocolate braun i olivgrun. Kolega nie napisał jakimi farbami chciałby pomalować owe modele, olejnymi czy akrylowymi. Jeśli to pierwsze modele to pewnie nie ma aerografu więc bardziej chyba pasują olejne. Tutaj nie dam rady pomoc bo ja stosuje tylko akryle. Ale jak kolega by chciał się w przyszlości przesiąść na akryle to polecam Model master acrylic. Przy tych farbach jest dokładny ich opis. np. RAL, F.S. czy choćby konkretnie np. dunkelgelb

P.S.

Widze że kolega wyżej pomógł już z humbrolami.

To bedzie muj pierwszy model wiec nie posiadam aerografu, a akrylami nie mozna malowac pendzelkiem ? Wolalbym bez emali bo slyszalem ze bardzo smierdzi a ja bede malowal w pokoju w ktorym sipie bo nie mam jeszcze warsztatu a to bedzie moj pierwszy model i nie wiem czy mi wogle wyjdzie wiec nie wiem czy chce wydawac pieniadze na lakier i jakies podklady

1.Jakbyście mi doradzili żeby lepiej kupić najpierw 1 model i od razu go pomalować czy może kupić 2 żeby lepiej się zapoznać ze sklejaniem i za jakiś czas zacząć malować? 2.Czy jakbym malował model bez podkładu stanie się coś? 3.Będzie bardzo źle widać jeśli będę malował pędzlem? 4.Da się zastąpić emalię zwykłymi farbkami? (chodzi o zwykłe modelarskie, słyszałem że emalie śmierdzą)