lukaszskc21 Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Witam. Wiem ze temat farb jest temat baaaardzo szeroko omawianym i na tym forum znajdę dziesiątki takich tematów jednak mam jedno tylko krótkie pytanie-może admin nie wyrzuci moje posta:) Otóż-w modelarstwie są to moje początki, udało mi się do tej pory złożyć i pomalować kilka modeli(zainteresowała mnie tylko pancerka II WŚ) i w tym chciałbym się doskonalić... Mam pytanie o doświadczonych modelarzy... z racji tego że pierwszy sklep modelarski do jakiego trafiłem to był sklep który miał w swojej gamie głównie farby olejne Humbrol więc też w kilkanaście-kilkadziesiąt takich farbek sie zaopatrzyłem. Zacząłem następnie przeglądać równego rodzaju fora czytac książki na ten temat i większość modelarzy stosuje farby akrylowe-różnych firm. Dostałem od znajomego kilka sztuk farbek AGAMA, PACTRA i MODEL MASTER ACRYL...oczywiście on mnie również namawiał na akryle... powiem szczerze agama jest dla mnie dnem która w ogóle nie kryje, jest rzadka jak woda i w ogóle lipa, Pactra trochę lepsza ale i tak uważam że nie jest rewelacja. Z tych trzech najlepsza mi się wydaję MM...tylko że i tak sądzę ze Humbrol najlepiej kryje i ma najładniejsze odcienie kolorów? Problem w tym, że sklep niedaleko mnie nie prowadzi w sprzedaży MM i musiałbym zamawiać ciągle przez neta.... Może ktos mi doradzi co jest najlepsze? A zastanawiam się nad zmianą rodzaju farb tylko ze względu na to że akryle są łatwiejsze, nie trzeba bawić się w jakieś rozpuszczalniki itd... Jak sądzicie co jest lepsze?? Dziękuję z góry za pomoc:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin1970 Posted November 19, 2014 Share Posted November 19, 2014 Ja maluje i olejami i akrylami. Musisz spróbować co Ci lepiej pasuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukaszskc21 Posted November 19, 2014 Author Share Posted November 19, 2014 A których akryli używasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts