radett Napisano 21 Lutego 2015 Share Napisano 21 Lutego 2015 Wpadł mi ostatnio w ręce taki wyrób kanadyjskiej firmy ENGINES & THINGS i postanowiłem się podzielić wrażeniami. Na obecną chwile chyba jest to jedyny model tego silnika w skali 1/32. Koszt to niby 25 USD Do modelu dołączona jest ulotka przedstawiająca kiepskie ksero widoków silnika. Model odlany został w formie która już chyba swoje lata świetności ma za sobą, wykonany całościowo bez dzielenia na poszczególne detale przez co całość ma kiepską jakość odwzorowania a sam odlew bardzo przypomina odlewy wczesnego RPM-u. Również rodzaj zastosowanej żywicy bardzo imituje plastik nie tylko kolorem ale i w dotyku (jest śliski, jakby nawoskowany). W tej skali można było by sie spodziewać lepszej jakości odlewu oraz zastosowania jakichś dodatków np choćby w postaci elementów trawionych. Niestety jedynym dodatkiem do klocka bloku silnika jest pierścień chłodnicy. Jakość odlewu jak już wspominałem jest kiepska co w szczególności pokazują zdjęcia: nierówne rozłożenie śrub, i kiepska jakość ich odwzorowania. oraz "miszczostwo" oszczędności w postaci zastosowania do odlewu rdzenia z greenstuffu przed oblaniem żywicą: Jak widać żywica nie wszędzie zdołała go pokryć. Ogólnie model jest kiepski i osobiście nie dał bym tej kwoty nie tylko w dolarach ale i w rublach. Nie mniej jak powiadają : na bezrybiu i rak ryba więc nie pozostaje nic innego jak poddać gruntownym przeróbkom to co jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi