fliper_nx Napisano 13 Listopada 2007 Share Napisano 13 Listopada 2007 A więc aby wykonać tłumik w stylu potocznie zwanym Mugen potrzebujemy: -profilu aluminiowego o przekroju okrągłym [np 5mm jak w moim przypadku] [ok 7zł Obi, Castorama itp] -wiertarki -brzeszczotu do metalu od wyrzynarki [3zł] -papiery ścierne [600, 1500,2000] [2zł 1 szt] -pilnik [5zł] -pasty polerskiej [2,5 zł] -imadło -gogle [do zabezpieczenia oczu przed opiłkami] A więc najpierw ucinamy część profilu alu ok 3cm aby mieć zapas. Możemy założyć z góry że nasz tłumik będzie miał ok 2 cm, to mamy 1 cm na ewentualne uszkodzenia. Na początku wkładamy wycięty profil do wiertarki aby wystawał ok pół centymetra z chwytaków wierteł. Wiertarkę ustawiamy na wysokie obroty [bosch 5/5], blokujemy obroty aby mieć obydwie ręce wolne. Do kręcącego się już kawałka metalu zbliżamy powoli pilnik tak aby zbierał nam materiał lub brzeszczot, zależne od dostępnych środków. Zbieramy odpowiednią ilość materiału, resztę szlifujemy już papierem ściernym o małej liczbie [250-600], po wygładzeniu końcówki http://i239.photobucket.com/albums/ff37/fliper_nx/beztytuu.jpg << KOŃCÓWKA wyciągamy odpowiednią część tłumika [wcześniej wspomniane 2cm] i znów szlifujemy w wiertarce ale cały tłumik starając sie nie uszkodzić końcówki. Całość traktujemy papierem ok 1500-2000, [podczas tego procesu możemy uzyć pastę polerską która sprawi że nasz tłumiczek będzie błyszczał]. Wstawiamy już odpowiednio wyrzeźbiony tłumik do imadła i odcinamy nie potrzebny 1cm. Porównanie: tłumik kupiony a wykonany poprzez moją metodę [kupiony - lepiej oszlifowany] Podczas wykonywania tego tłumika nie przyłożyłem się do końca lecz biorąc pod uwagę iż jest to mój pierwszy samemu wykonany Mugen nie jest źle . W razie jakiś pytań pisać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 13 Listopada 2007 Share Napisano 13 Listopada 2007 No według mnie bardzo fajnie to wyszło i miło, że opisałeś to na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 14 Listopada 2007 Share Napisano 14 Listopada 2007 Ciekawy sposób niepowiem. Jak na pierwszy tłumik to jest nieźle podoba mnie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 14 Listopada 2007 Autor Share Napisano 14 Listopada 2007 Ufff dzięki, jak będę wykonywał kolejne nie omieszkam wrzucić zdjęć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Sorki za moje pytanko,ale do czego jest taki tłumik?Czy do aerografu?Pierwszy raz spotykam się z tym czymś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 hiena to jest tłumik, a właściwie końcówka układu wydechowego, którą można zastosować w modelu 1:24 zastepując standardowe (często brzydkie) tłumiki plastikowe Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł_ Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 1:1 Oraz TU<- Nie chciało mi się zmniejszyć, dlatego link... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Listopada 2007 Share Napisano 15 Listopada 2007 Kurcze,ale się zrobiłem w balona...hehe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_00 Napisano 24 Grudnia 2007 Share Napisano 24 Grudnia 2007 Temat można podkleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi