Skocz do zawartości

Polistyren i żywica - właściwości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam ogromny problem z przechowywaniem modeli. Te, których jeszcze nie skleiłem, ze względu na ich ilość przechowuję na strychu. Strych jest niestety nieizolowany i na razie, ze względów finansowych go nie izoluję. W związku z tym bardzo się nagrzewa w upalne dni. Modele przechowuję w drewnianej szafie. W upalne dni przy temperaturze 30 - 32C temperatura w szafie w najgorętszym momencie dnia osiąga 40 - 48C (generalnie średnio jest o 10C wyższa niż na dworzu). Póki co zastosowałem półśrodek - obwinąłem w miarę szczelnie szafę trójwarstwową folią termoizolacyjną (dwie warstwy folii aluminiowej i warstwa folii bąbelkowej). Czy tak przechowywanym modelom może się coś stać? Czy mogą się odkształcić, zmięknąć, itp.? Będę bardzo wdzięczny za wszelki uwagi i podpowiedzi. Z tego co czytałem, to polistyren mięknie w temperaturze od 70C więc chyba raczej nie powinno się nic z nimi dziać, tym bardziej że nie są wystawione bezpośrednio na działanie promieni słonecznych, choć po całym upalnym dniu pudełka są dość ciepłe.

No właśnie krótki. A na najbliższe dni zapowiadają upały do +35C, co oznacza, że na strychu będę miał temperaturę w najgorętszym momencie dnia +45C - +50C :-/ Sklejone modele przeniosłem do domu a na strychu zostawiłem tylko te niesklejone w pudełkach, schowane w szafie. Więc myślę, że przy takiej temperaturze im chyba nie powinno się nic stać??? Jeśli ktoś z was miał już doświadczenia z przechowywaniem modeli w takiej temperaturze (niesklejonych), to będę wdzięczny, jeśli podniesie mnie na duchu. Czytałem na wielu stronach o właściwościach polistyrenu i jego temperatura topnienia zaczyna się od +70C (średnio) więc chyba powinno być ok?

Skoro masz strych do wnioskuję, że mieszkasz w domu jednorodzinnym.

Nie znajdziesz miejsca w domu, żeby znieść na okres upałów modeli do warunków domowych?

Przecież mogą ten miesiąc poleżeć gdzieś na dnie szafy albo w jakimś pomieszczeniu gospodarczym.

Ja od kilku lat mam modele na stychu bo tam mam swoj skromny warsztat i nic nie było modelom.Nie odkształcają się ani gotowe modele ani te w pudełkach.

Kalkomanie trzymam w strunówkach bo bardziej powietrze im szkodzi niż temperatura.

To dobrze. Pocieszyłeś mnie. Tym bardziej, że one nie są wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych, a szafa jest oklejona trójstronną folią termoizolacyjną. co prawda nie wiele to daje, ale zawsze wolniej się nagrzewa. rozmawiałem ze sprzedawcą ze sklepu modelarskiego, który tez trzyma modele na nieizolowanym strychu od wielu lat i to luzem i mówił, ze jemu też się nic nie dzieje. Kalkomanie też trzymam w strunówkach.

Przepraszam, źle to sformułowałem. Chodziło mi oczywiście o folię trójwarstwową a nie trójstronną. Dwie farstwy folii aluminiowej i w środku warstwa folii bąbelkowej. mostki termiczne zakleiłem taśmą aluminiową. Nie wiem czy rzeczywiście to coś da i czy jest potrzebne, ale może nie bedzie się tak szybko nagrzewać. Zastosowałem folię, bo wygodnie się kładzie.