maus Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 Witam Mam takie pytanko : składam ostatnio ferdka od Dragona i mam MagicTracki, macie jakiś dobry sposób na ich złożenie ?? Jaki klej jest przydatny ? Jakieś rady odnośnie składania tego typu gąsek by się przydały Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Stig Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 MagicTracki są bardzo przyjemne w składaniu (nigdy z nimi nie mam problemu). Podstawa to klej Tamiya Cement 87003, jest to klej który wolno schnie a działa to tak że kleję pasek lub zespół ogniwek np na koło napinające, chwilę czekam (aż przyciągnie) i układam zespół ogniwek który można swobodnie formować do czasu gdy nie zwiąże na amen (ogniwka się nie rozsypia a do tego są plastyczne na łączeniach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rhinoceros Napisano 10 Lipca 2015 Share Napisano 10 Lipca 2015 Proponuję wykorzystać radę The Stiga i dzielić klejenie na fazy. Szczególnie pieczołowicie należy dopasowywać fragmenty gąsienic, które okalają koła napędowe i napinające. Te odcinki wypada po ułożeniu związać gumką recepturką- da to pewność, że znajdą właściwe miejsce na kołach. Kiedy wyschną, w sposób dowolny należy kształtować pozostałe. Ja od pewnego czasu sklejam dolny przebieg gąsienicy i związuję z odcinkami na kołach napinąjącym i napędowym, by mieć "wolną rękę" na górnym odcinku. "Zwisy" górnego odcinka gąsienic należy tworzyć póki klej jeszcze na dobre nie zwiąże- można je wtedy dowolnie ułożyć. We wstępnej fazie łączenia ogniw wykorzystuję stalo,wą linijkę i krawędż szyby na której dokonuję montażu, by zachować symetrię i pawidłowy kształt gąsienicy. Istotnie- Magic Tracki to jakość sama w sobie wśród ogniwkowych gąsienic niepracujących. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi