dan-720 Napisano 10 Sierpnia 2015 Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Witam was, Mam zamiar zacząć nowy warsztat, jest to Volvo F12/16 którym jeździł mój ojciec wiele lat temu. Jest to holenderska firma z oddziałem w Belgii gdzie właśnie jeździł mój ojciec. Jest trochę zdjęć firmy dijco Delft (albo Van dijk Delft Holland) gdzie widać rożne ciężarówki wielu marek, stare i nowsze. Problem w tym ze nie bardzo mam zdjęć tej ciężarówki którym jeździł mój ojciec, a nawet w holenderskiej flocie nie mogę znaleźć zdjęć takiego właśnie Volva. Ja zdjęć wtedy nie robiłem (bo nie było czym i byłem po prostu za młody i głupi żeby je zrobić), a to co mam to te: Takim jeździł (znalezione na stronie Van Dijk Foods Belgium, Belgijska część firmy) Tak wygląda zabawka z kalkami tej firmy (Holenderska odmiana) Poza tym jeszcze kilka innych zdjęć Belgia Holandia Firmy już nie ma tam gdzie była wtedy, chyba się wyprowadziła, ale naczepa jeszcze stała. Poza tym już maja nowsze "kamiony" i zielone malowanie. Do celu zrobienia tej ciężarówki oczywistym zakupem byłby model Italeri 724: Albo nawet chociaż Italeri 797 Ale że są BARDZO ciężkie do znalezienia (Jedyny 724 na Ebay jest za €104) Wiec postanowiłem zakupić Italeri 3893 To jest jakby 797 z przedłużką. Wiec jedyne co mi potrzeba to glob, wiec górną część kabiny. Mam nadzieje że w miarę szybko się za niego zabiorę, no i że znajdę więcej dokumentacji o tym volvo: malowanie, braki albo dodatki w ciężarowce. Ja nawet nie wiem czy to F12 czy F16... Na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 10 Sierpnia 2015 Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Nie znam się na typach ciężarówek, ale na zdjęciu które zatytułowałeś Holandia jest chyba wersja FH-16 którą ma na zbyciu kolega Hobbysta91. Zajrzyj do działu giełda, jeśli Cię interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Nie znam się na typach ciężarówek, ale na zdjęciu które zatytułowałeś Holandia jest chyba wersja FH-16 którą ma na zbyciu kolega Hobbysta91.Zajrzyj do działu giełda, jeśli Cię interesuje. Ciężarówka o której mówisz to FH-16, nowszy model Volva. Ja potrzebuje ten starszy F12/F16 (bez 'H' w nazwie). Ale dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Dzisiaj była dostawa. I oto moje Volvo. Zdjęcia raczej się nie nadają na Unboxing, ale jednak chciałbym pokazać co tam się znajduje. Instrukcja kalki Tych części jest dwa razy. Są dziwne wzory na tych częściach. Koła i opony. Jest to model robione od 2014 z tego co wyszukałem wiec są opony gumowe, w poprzednich volvach widziałem ze są opony plastikowe podzielone na pół. Krotki filmik otwierania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 15 Sierpnia 2015 Super Moderator Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Krotki filmik otwierania. Strasznie trzęsie.... Ciężko się oglada - filmuj następnym razem ze statywu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymon235 Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 jak na pewno zauważyłeś masz tam dodatkowe części do ciągnika siodłowego wiec nie musisz skracać tej ramy od solówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2015 jak na pewno zauważyłeś masz tam dodatkowe części do ciągnika siodłowego wiec nie musisz skracać tej ramy od solówki To mi się właśnie spodobało w tym modelu ze wszystko jest co potrzebuje. Tylko zostaje powiększyć kabinę No a filmik nie był jakoś specjalnie zrobiony na pokaz. Mogłem nawet nie wstawiać bo więcej niż to co na zdjęciach i tak tam nie było widać. Ale samo rozpakowanie pudełka ma jakieś szczególne znaczenie u modelarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikson Napisano 19 Sierpnia 2015 Share Napisano 19 Sierpnia 2015 Sam jestem w trakcie składania tego Volva Z tego mógłbyś wyciągnąć globa http://olx.pl/oferta/italeri-752-volvo-f12-4x2-globetrotter-CID767-ID83S3t.html#ffa7d4dc60 http://olx.pl/oferta/modele-samochodow-italeri-CID767-IDaGX4t.html#b19d36af97 PS. wysłałem PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 22 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2015 Cześć wszystkim, Mając trochę czasu zacząłem już co nieco sklejać (kilka części typu->zbiornik paliwa, połówki silnika, zbiorniczki, osie,...) Zacząłem też od jedynej i ważnej przeróbki, mowa oczywiście o górnej części kabiny. Do tego potrzebowałem dużo zdjęć i przymiarek i już trochę prace poszły do przodu. Oczywiście mógłbym kupić te części, ale już w miarę dobrze władam nożem i klejem że postanowiłem zrobić to sam. Kupując glob z innego volva dużo bym nie zyskał, bo najwidoczniej nie dostałbym zbyt wiele więcej. Nie ma żadnych półek ani szafek w Globetrotterach od Italeri. Wychodzi na to że i tak, i tak musiałbym trochę się pobawić polistyrenem Oddzieliłem te części, oba będą potrzebne w dalszych pracach Gdybym kupił wersje Globetrotter to bym dostał to samo co mam w moim modelu, więc to co jest na zdjęciu No i na ogół wygląda to tak z przymiarką (tymczasowo z kartonu). Tak naprawdę mam Scanie Road Raider do zrobienia, te Volvo zacząłem z sentymentu co do tej ciężarówki, ale nie wiem kiedy będą dalsze aktualizacje. Mam nadzieje ze wam się podoba to co robię (Rysunek mojego autorstwa kiedy byłem jeszcze mniej utalentowany i bez doświadczenia ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 23 Sierpnia 2015 Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Podoba się, zawsze robisz ciekawe rzeczy z modelami. Dlatego liczę że szybko pojawią się następne zdjęcia. Czasu na modele życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 23 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2015 Zapomniałem zapytać o to w poprzednim poście. Były jakieś specyficzne kolory silników w tym modelu Volvo? Jest to rzędowa szóstka (chyba tylko takie były). Rama była chyba szara, ale wiem że są też starsze ciężarówki które mają kolor tego 'prawie czerwonego', taki jaki ma teraz z pudełka. Z Van Dijk Delft widać szarą ramę i chyba przy tym kolorze zostanę Ten model miał być niespodzianką, ale za mało wiem o tym volvo i muszę o niektóre rzeczy pytać. Czasami coś zapytam, np. się dowiedziałem niedawno że to był model F12 (ale nie pamięta czy był intercooler) . Ale chciałbym też wiedzieć czy wnętrze było szare czy brązowe...Mama go często sprzątała, ja dosyć często z nim jeździłem, ale za cholerę nie możemy przypomnieć sobie jakiego koloru było wnętrze Jeśli chodzi o rozmieszczenie poszczególnych zbiorników i podzespołów na ramie to zrobię po prostu tak, jak mi każe instrukcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damian1234 Napisano 24 Sierpnia 2015 Share Napisano 24 Sierpnia 2015 Powiem tak volvo w latach 80-90 miały silniki w kolorze zielonym i można powiedzieć że stosuje ten kolor do dziś !!!! Ramy były częściej w kolorze szarym można powiedzieć popielatym !!!! Co do wnętrza na twoim miejscu zrobił bym kolor szary tak jak miały nasze EU Fki... A co do ramy popraw koniecznie belki/poprzeczki !!! To jest akurat 16 litrówka z intercolerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 24 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2015 Powiem tak volvo w latach 80-90 miały silniki w kolorze zielonym i można powiedzieć że stosuje ten kolor do dziś !!!! Ramy były częściej w kolorze szarym można powiedzieć popielatym !!!! Co do wnętrza na twoim miejscu zrobił bym kolor szary tak jak miały nasze EU Fki... A co do ramy popraw koniecznie belki/poprzeczki !!! To jest akurat 16 litrówka z intercolerem. Bardzo dziękuje za informacje, na pewno się przydadzą. Mógłbyś tylko sprecyzować co dokładnie jest nie tak z poprzeczkami w ramie? Nie mam zbyt dużej wiedzy na ten temat... Zauważyłem zdolnego modelarza na tym forum który jest w trakcie budowy Volvo F12. Bardzo fajnie mu idzie w przerabianiu oryginalnych części Italeri na bardziej realne. viewtopic.php?f=88&t=46623 Co prawda nie będę próbował robić tak zaj****tych otwieranych drzwi i silnika, ale niektóre sprawy typu okablowania i przeróbek wnętrza będę podpatrywał u kolegi, bo mi się to bardzo przyda i na pewno będzie bardziej się podobać innym. Zauważyłem już na pewno jedno do zmienienia zaznaczone na czerwono Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grubyjg Napisano 24 Sierpnia 2015 Share Napisano 24 Sierpnia 2015 Ale trzeba przyznać że ten środek i tak jest dość ładnie przez włochów odwzorowany. Jak tak patrze to sam bym coś skleił . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dan-720 Napisano 27 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 27 Sierpnia 2015 Prace idą do przodu. Po pierwsze, glob. Zostało trochę szpachli i przecierania. I przetłoczenia na bokach i z tyłu do zrobienia. Jak tu Zrobiłem tez półki i szafki do wnętrza. Wzorowałem się na zdjęciach które znalazłem. Odciąłem to co zbędne, nie wyglądało to tak jak powinno, nawet w modelu z niskim dachem. Zrobiłem na nowo (chyba) głośniki i szafeczki. Dojdą jeszcze klamki. Boczne lotki tez poprzecierałem żeby trochę odstawały od kabiny. Ale nie mam dokładnych zdjęć detali więc zrobiłem tak jak widziałem na obrazkach zrobionym z daleka. Przed i po Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi