Tenggeri Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 Co należy zrobić,żeby plamy na modelu wspólgrały z sobą. W galerii jws działo FLAK 88. Tam to jest super zrobione. Można w tym celu użyć metody suchego pędzla aby uzyskać taki efekt? Jestem ciekawy kaj to się robi oraz chciałbym to wykorzystać w moim T-72. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/19a341b4ab9b3c26.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 23 Listopada 2007 Share Napisano 23 Listopada 2007 Suchym pędzlem raczej tego nie osiągniesz, bo metoda suchego pędzla służy do rozjaśniania dużych powierzchni, albo wystających elemetów ( 1/3 koloru białego i 2/3 koloru bazowego to taka mniej więcej proporcja, ale nie ma reguły można dawać więcej białego), która powoduje, że model po wcześniejszym washu, świetnie się prezentuje i nie wygląda jak pomalowana zabawka ( na dużych powierchniach uzyskuje się efekt wyblakłej fabry co przy wcześniejszym washu daje efekt cieniowania). Ja na Twoim miejscu, aby osiągnąć taki efekt pomalowałby flaczka tymi kolorami bazowymi, zastosował filtr ( nakładanie bardzo rozrzedzonej farby koloru np piaskowego Pactry), który spowoduje, że kolory te się stonują i " zatrą" się granice pomiędzy nimi. Czynność oczywiście trzeba powtórzyć kilkukrotnie do pożądanego efektu. Ja niestety o filtrze mam teoretyczne pojęcie, bo jeszcze nie miałem okazji go stosować , ale na pewno ktoś inny na forum w tym teacie Tobie pomoże. A co do tego flaczka na zdjęciu to był on raczej malowany aerografem, a takiego efektu malując pędzlem raczej nie osiągniesz ( raczej, bo widziałem już cudeńka malowane pędzlem i naprawdę zwalały z nóg) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi