Hamilkar Napisano 20 Grudnia 2015 Share Napisano 20 Grudnia 2015 Witajcie. Pytanie do znawców tematu początków polskiego lotnictwa. Za Wikipedią : "Pierwszy lot bojowy ( Stefan ) Stec wykonał 7 listopada ( 1918 ) z lotniska Lewandówka, bombardując stanowiska ukraińskie". W nawiasach moje dopiski Doczytałem, że był to samolot Hansa-Brandenburg, ale jaki model i typ i czy mam szanse na ten model w skali 1:48 ? Na jakich maszynach latał jeszcze porucznik Stefan Stec w tym okresie ? Dziękuję z góry za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 20 Grudnia 2015 Share Napisano 20 Grudnia 2015 Na tym lotnisku stacjonowały Brandenburgi w wersji C.I. Niewiele mogę teraz znaleźć w przedświątecznym chaosie , ale ... Wedle Morgały ["Samoloty wojskowe w Polsce 1918-1924"] w lotnictwie polskim były 22 maszyny tego typu, serii 26,27,429,63,64,67,68,369. Co do Steca... Morgała pisze o locie ze Lwowa do Warszawy [13-15 XI] załogi Stec-Nazarkiewicz, a także o rozpoznawczym locie Steca i Szmidta ze Lwowa, dn.16 XII 1918 roku na samolocie C.I nr27.30. O lotach z Lewandówki nic nie znalazłem, natomiast w grudniu zawalił się tam pod masą mokrego śniegu dach hangaru , niszcząc Brandenburgi C.I o numerach 67.41, 67.51 i 67.55 - wymarzony temat na małą dioramkę Działaj!!! A co do modeli- w 1/48 robiła to latadło z żywicy wytwórnia HR Models, ale nie wiem, czy akurat tych serii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 20 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2015 Witam. Dziękuję LordDisneyland za pomoc. Tak dostałem na PWMie potwierdzenie, że to był C.I, dzięki Tobie mam przypuszczalny numer. HR robi właśnie C.I, ale ciężko go dostać niestety. Jest jeszcze vacu, ale mam bardzo ciężką awersję do modeli zrobionych tą metodą i odpada. Jeszcze dwupłat brrrr.. Będę szukał HR, a parcia wielkiego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi