addams Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 (edytowane) Czesc, zabralem sie za swoj drugi model w zyciu (wczesniej BMW R75 Tamiya). W sumie budowa kubla rozpoczela sie w ubielgym roku i tak pomalowany na kolor bazowy czekal do chwili obecnej. Przeczytalem i obejrzalem pare poradnikow, przejrzalem wiele warztatow innych(swietna sprawa). Wzbranialem sie przed zalozeniem swojego warsztatu, ale uznalem, ze jesli chce sie czegos wreszcie nauczyc to musze poddac swoje poczynania krytyce i liczyc na pomoc w pewnych kwestiach. Takze zamieszczam zdjecia ponizej i wszelkie uwagi oczekiwane. Polozylem kolor bazowy, sidolux, kalki i znowu sidolux. Teraz nie wiem co powinien robic dalej: - co zrobic z deska - probowalem jakos pomalowac zegar, przyciski, ale mam wrazenie, ze mi to nie wyszlo - tylna tablica rejestracyjna - kalka okazala sie za duza, kolega w innym watku doradzil mi to przyciac(moze sie uda), jesli wymiana na nowe to tez przednia mysialbym zrywac - jaka kolejnosc wash -> obicia czy odwrotnie - czy zabiegi typu biedronka maja sens w pustynnym klimacie ? Jesli tak to kiedy ta biedronka przed czy po washu ? I generalnie mam tendencje to zastanawiania sie i obawy, ze cos spaprze, zamiast po prostu sprobowac, ale walcze z ta niemoca ;). Zdjecia ponizej, nie wiem czy dobry rozmiar, czy lepiej mniejsze? Edytowane 18 Lutego 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 kalkomanie słabo siadły i widać że to kalkomania przed naklejeniem warto odciąć ten przezroczysty film pomaluj kolorem drewna trzonki od narzędzi,deskę wyretuszuj , Washa jakiego będziesz robił olejnego czy akrylowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
addams Napisano 18 Lutego 2016 Autor Share Napisano 18 Lutego 2016 Do kalek uzylem humbrol decalFix - taki kiedys brat zakupil -vwidac slabo podzialal albo sie przeterminowal. Ale wszystkie slabo siadly czy tylko ta tablica tylna ? Wash olejny - braz van dyck. Czyli wystarczy lekki retusz nie trzeba od nowa malowac ? Jakas rada co do tego zegara : na czarno calosc i jakies kreski z jasnego(bialego) sprobowac czy zostawic taki bialy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 18 Lutego 2016 Share Napisano 18 Lutego 2016 to pamiętaj żeby sido przed washem wyschło z 24 h bo może ci poprzecierać na pewno kilaki tylne, zegar spróbuj przetrzeć suchym pędzlem jakąś szarością zobacz jak deska wyglądała w originale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
addams Napisano 20 Lutego 2016 Autor Share Napisano 20 Lutego 2016 Ciag dalszy: - udalo mi sie odciac kalke i jakos ja jeszcze rozmiekczyc mieszanina humbrolowskiego decalFix z rozcienczalnikiem wamodu - poprawilem deske i zegary -przemalowywalem chyba z 5 razy - nalozylem wash - i tutaj zastanawiam sie czy wogole w dobrych miejscach i czy nie za mocno, zwlaszcza w srodku mam wrazenie, ze powinien to jeszcze poscierac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 20 Lutego 2016 Share Napisano 20 Lutego 2016 już lepiej pomaluj trzonki od narzędzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi