Skocz do zawartości

Kubelwagen type 82 Italeri 1/35

addams

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

zabralem sie za swoj drugi model w zyciu (wczesniej BMW R75 Tamiya). W sumie budowa kubla rozpoczela sie w ubielgym roku i tak pomalowany na kolor bazowy czekal do chwili obecnej. Przeczytalem i obejrzalem pare poradnikow, przejrzalem wiele warztatow innych(swietna sprawa). Wzbranialem sie przed zalozeniem swojego warsztatu, ale uznalem, ze jesli chce sie czegos wreszcie nauczyc to musze poddac swoje poczynania krytyce i liczyc na pomoc w pewnych kwestiach. Takze zamieszczam zdjecia ponizej i wszelkie uwagi oczekiwane.

Polozylem kolor bazowy, sidolux, kalki i znowu sidolux. Teraz nie wiem co powinien robic dalej:

- co zrobic z deska - probowalem jakos pomalowac zegar, przyciski, ale mam wrazenie, ze mi to nie wyszlo

- tylna tablica rejestracyjna - kalka okazala sie za duza, kolega w innym watku doradzil mi to przyciac(moze sie uda), jesli wymiana na nowe to tez przednia mysialbym zrywac

- jaka kolejnosc wash -> obicia czy odwrotnie

- czy zabiegi typu biedronka maja sens w pustynnym klimacie ? Jesli tak to kiedy ta biedronka przed czy po washu ?

I generalnie mam tendencje to zastanawiania sie i obawy, ze cos spaprze, zamiast po prostu sprobowac, ale walcze z ta niemoca ;).

Zdjecia ponizej, nie wiem czy dobry rozmiar, czy lepiej mniejsze?

DSC_0525.JPG

DSC_0526.JPG

DSC_0527.JPG

DSC_0528.JPG

DSC_0529.JPG

DSC_0530.JPG

DSC_0531.JPG

DSC_0532.JPG

DSC_0533.JPG

DSC_0534.JPG

DSC_0535.JPG

tablica.jpg

rej.jpg

Edytowane przez Gość

Do kalek uzylem humbrol decalFix - taki kiedys brat zakupil -vwidac slabo podzialal albo sie przeterminowal. Ale wszystkie slabo siadly czy tylko ta tablica tylna ?

Wash olejny - braz van dyck.

Czyli wystarczy lekki retusz nie trzeba od nowa malowac ? Jakas rada co do tego zegara : na czarno calosc i jakies kreski z jasnego(bialego) sprobowac czy zostawic taki bialy ?

Ciag dalszy:

- udalo mi sie odciac kalke i jakos ja jeszcze rozmiekczyc mieszanina humbrolowskiego decalFix z rozcienczalnikiem wamodu

- poprawilem deske i zegary -przemalowywalem chyba z 5 razy

- nalozylem wash - i tutaj zastanawiam sie czy wogole w dobrych miejscach i czy nie za mocno, zwlaszcza w srodku mam wrazenie, ze powinien to jeszcze poscierac

DSC_0542.JPG

DSC_0549.JPG

DSC_0551.JPG

DSC_0552.JPG

DSC_0554.JPG

DSC_0555.JPG