Jump to content

Ki-98 Mansyu Meng

wilczurs
 Share

Recommended Posts

Witam.

Mam zamiar się wziąść za ten model. Kończę już IS-3 więc myślę że mogę już założyć warsztat.

Będzie to mój pierwszy samolot. Nie mam dużej wiedzy o lotnictwie i będę liczył na wsparcie.

Narazie wstawiam tylko zawartość pudełka. Ostrzegam ,że ten warsztat może dłużyć się miesiącami.

IMG_0617%201_zps1t1p5do6.jpg

IMG_0618%201_zps466c7juq.jpg

IMG_0621%201_zpszcrckoy1.jpg

Nadal pracuje nad lepszym oświetleniem do zdjęć.

• 5 months later...

Niedawno pomalowałem kabinę. Cały samolot jest już sklejony. W całości postaram go zaprezentować jeszcze w tym tygodniu.

Model dopiero umyty przygotowuje się do malowania. Postanowiłem ruszyć z warsztatem teraz by nie odwlekać dlatego zdjęcia są jakie są.

Co do kabiny mam zamiar zrobić pasy i wykonać lekkie ślady użytkowania kabiny jak i fotelu do którego nie wiem jak się zabrać i co zastosować by uzyskać efekt popękanej skóry.

20160926_1936341_zpszp7tgobt.jpg

20160926_1937121_zpscs0turz1.jpg

20160926_1935151_zpsgxlcf0v7.jpg

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Pasy wyglądają tak:

20161015_1919001_zpsb93ksvsg.jpg

Cały model pomalowałem ,niestety zbyt wiele warstw farby naniosłem i preshading jest mało widoczny.

Linie podziału i szczegóły zostały podkreślone ciemnym washem. Zawiodłem się na kalkomaniach. Nie wiem co zrobiłem źle że już w wodzie łamały się i niektóre musiałem poskładać do kupy a to takie łatwe nie było. Jedna całkowicie się rozpadła a wygląd pociętej kalkomanii nie wyglądał naturalnie więc część usunąłem i wykonałem dość widoczne obicie.

IMG_1292%201_zps5xy3cwlb.jpg

Jeszcze jedna rzecz którą zepsułem to pęknięta szybka. Na zdjęciach w galerii dodatkowo widać że jest zamglona.

Chociaż używałem niewielkich ilości wikolu tak że ledwie ją trzymało. Już to poprawiłem ale na zdjęciach tak pozostanie.

IMG_1267%201_zps9q1oakdu.jpg

szybka podstawka:

IMG_1294%201_zpsrkzyrpbw.jpg

A tu już cały zestaw:

IMG_1237%201_zpsntvixpaz.jpg

Czeropostowy warsztat do najlepszych i najciekawszych nie należał. Model praktycznie zrobiłem w dwa tygodnie bez przerwy.

Śpieszyłem się i tak jakoś wyszło. Koniecznie chciałem wystawić ten model i poprzedni na wystawę w Rzeszowie. Uzyskałem wyróżnienia i zgarnąłem co nieco więc praca była warta swojej pracy. Link do galerii pod tym postem.