ModelistConstructor Napisano 30 Czerwca 2016 Share Napisano 30 Czerwca 2016 Klasa 2 - Pojazdy wojskowe Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Witam wszystkich !!! Postanowiłem po raz drugi spróbować sił w konkursie. Na matę tym razem pójdzie KW-2 w skali 1/48 Hobby Bossa. Model zapewne wielu modelarzom znany, chociaż dla mnie będzie to pierwsze spotkanie z tym producentem. Przejdźmy do inboxa: Liczba części jest spora jak na taką skalę. Może nie jest to model z najwyższej półki, ale podobają mi się w nim detale. Poza tym producent dorzucił blaszki fototrawione (za to duży plus). Drugą fajną rzeczą jest, to że dłuższe odcinki gąsienić mają wykonane zwisy charakterystyczne dla czołgów rodziny KW. Zastanawiam się również czy wykorzystać kalkomanie, gdyż nie widziałem, żadnych radzieckich KW-2 z napisami na pancerzu, ale wszystko okaże się w trakcie budowy W sumie na początek to wszystko. Relację postaram się dokumentować na bieżąco, chciałbym ukończyć ten modelik w terminie i mam nadzieję, że nic nie stanie na przeszkodzie. Zapraszam wszystkich do zaglądania do mojej relacji, liczę też na podpowiedzi ze strony moich widzów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ModelistConstructor Napisano 14 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2016 Witam po dość długiej przerwie. Prace nad konkursowym modelem nie ustały jakby się to mogło wydawać, model nadal jest w budowie. Mam nadzieję, że zdążę do końca konkursu, przyspieszyłem trochę z pracami. Ostatnio skleiłem kadłub, oraz koła jezdne. Model naprawdę jest przyjemny w budowie, a instrukcja dokłada i czytelna Troszeczkę popracowałem nad detalami,rozwierciłem reflektor, zamierzam też wykonać spawy, ale zbytnio nie mam pomysłu jak je wykonać, także liczę na pomoc moich widzów . Przedstawiam kilka zdjęć z budowy (koła zostały założone na "sucho"). Teraz czekają mnie gąsienice i wieża tego gigantycznego czołgu (nawet w skali 1/48 robi wrażenie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ModelistConstructor Napisano 19 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2016 Witam ponownie Sklejanie KW-2 zostało zakończone, zaszpachlowałem również niektóre szczeliny (zwłaszcza te na wieży) oraz na dodatkowe uchwyty. Zastanawiałem się co zrobić z błotnikami czy przyklejać je czy nie, ale wygrała opcja druga. Odcinek górnej gąsienicy powinien bez problemu wejść pod błotnik (sprawdzałem to multum razy, ale wszystko wyjdzie w praniu, mam nadzieję, ze nie będzie niespodzianek). Właściwie przy modelu nie zostało nic do sklejania (poza drobnicą, na zdjęciach zauważyłem, że "uciekł" mi przedni uchwyt do lin). Model jest gotowy do malowania, zamierzam też pobawić się troszeczkę w modulację kolorów. Aktualny stan prac nad Klimentem przedstawia się następująco: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ModelistConstructor Napisano 22 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2016 Witam wszystkich !!! Tym razem chciałbym przedstawić efekty moich "malowanek". Prawdopodobnie trzeci raz w życiu, bawiłem się w modulacje kolorów, wyszło trochę nieśmiało, ale z efektu jestem zadowolony, nie chciałem zbytnio przesadzać z z tym efektem, rozjaśniłem włazy, delikatnie koła oraz inne detale. Jako bazę zastosowałem farbkę pactra A112. Rozjaśnienia środków płyt pancernych wykonywałem za pomocą mieszanki pactry A112 i A34. Najjaśniejsze rozjaśnienia wykonałem za pomocą farbki pactra A124. Aktualnie, model czeka na sidolux, kilka podmalowań i kalkomanie (mimo, że wykonuję rosyjską wersję, postanowiłem skorzystać z zestawowych kalek). O to efekty kilkugodzinnej pracy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ModelistConstructor Napisano 31 Sierpnia 2016 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Budowa KW-2 została zakończona, chociaż nie powiem,ze była prosta, problemów dostarczyły gąsienice, odpadające błotniki itp sprawy. Zrezygnowałem z dokumentowania postępów, gdyż model, robiony był troszkę w pośpiechu, nie ustrzegłem się błędów. Mimo to postanowiłem zamieścić Klimenta w galerii. Galeria: TUTAJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi