MichalZ Napisano 24 Lipca 2016 Share Napisano 24 Lipca 2016 Witam, w kolejnym temacie będę zajmował się żywicznym modelem firmy Armo, konkretnie OT-64 SKOT w wersji 2A w skali 1:35 ,po niżej in box ;) To co skrywa pudełko... ;) Elementy Foto-trawione Wielce wymowna instrukcja ;) Wanna modelu,pancerz oraz wieżyczka Koła, wykonane całkiem całkiem ;) Drobnica, elementy zawieszenia Włazy Elementy nadwozia, osprzęt Korzystając z zdjęć, po segregowałem elementy W chwili obecnej prowadzę już kilka warsztatów najwyższy priorytet ma na razie Rosomak ( w kolejce jest jeszcze Sokół Millenium, Stukas .. ) i póki co tam będę poświęcał większą uwagę , za ok. tydzień zaczynam urlop i tak będę również chciał się wziąć z Skot-a , Teoretycznie jest to Mój pierwszy model w żywicy, do tej pory były tylko konwersje oraz drobne dodatki,z tąd pytanie do osób które temat żywicy już przełamały ,co będzie mi potrzebne do budowy tego modelu,co ułatwi mi usuwanie nadmiaru żywicy, póki co skalpel obcążki klej cyjano-akrylow ,szpachla pilnik czy papier ścierny mam, ale czy istnieje coś jeszcze ,jakiś czas temu spotkałem się z określeniem "czeskiej piłki modelarskiej" ale samego przedmiotu nie sprawdzałem,czy mógł by ktoś zarzucić co to jest ,czy jest to przydatne oraz gdzie to nabyć? I jak radzić sobie z żywicą, w razie wygięć lub deformacji elementów. Co do malowania najprawdopodobniej będzie to pojazd w barwach (a bardziej oznaczeniach) z stanu wojennego. Tu jeszcze kilka zdjęć maszyny Pozdrawiam Zdjęcia zamieszczone do celów dyskusyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 24 Lipca 2016 Share Napisano 24 Lipca 2016 Pytanie pierwsze: robisz go rekreacyjnie czy chcesz wycisnąć coś więcej? Jeśli to drugie to czeka cię dużo pracy z poprawą wanny wraz z nadaniem nowych kątów i wymiarów całemu przodowi wozu, przesunięcie nadbudówki pod wieżyczkę do tyłu i troszkę drobnicy. Mam gdzieś jeszcze karteczkę z wymiarami i kątami, które zdejmowałem z oryginału przy użyciu miarki, pół metrowej linijki i kątomierza:) Patrząc na zdjęcia jest jeden duży plus- trafiłeś naprawdę ładny odlew. Czeska piłka modelarska: http://images.sklepy24.pl/86759724/7836/large/jlc-zyletka-pilka-z-raczka-narzedzie.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 24 Lipca 2016 Autor Share Napisano 24 Lipca 2016 Model bardziej dla rekreacji ,będzie się liczyło ładne zbudowanie oraz umalowanie , być może dołożę to czego nie ma, jeśli będzie brakować jakiś szczegółów to wtedy będę kombinował, nie jestem specjalistą w żywicy więc wgl.na początek jakieś porady do samej obróbki i potrzebnych narzędzi ;) ,A co do odlewu to fakt, przy otrzymywaniu modelu naprawdę miałem mega nie pewność co jest w środku bo słyszałem różne opinie od obsunięć minimalnych po za krótkie wanny czy pancerze,ale ..jest ok (być może przez to że z tego co napisał mi producent,model był odlewany na indywidualne zamówienie ) ;) P.S Piłka zamówiona ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 27 Lipca 2016 Autor Share Napisano 27 Lipca 2016 Niestety po przejrzeniu pudełka okazało się ze uzbrojenie wierzy przyjechało w kawałkach i w dodatku nie mogę odnaleźć wszystkich ich części być może i nie było.... Czy orientujecie się może czy jaka kolwiek firma wydała zestaw luf pasujący do skot-a? Uzbrojenie to samo co w brdm-2. Pozdrawiam. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAHR Napisano 27 Lipca 2016 Share Napisano 27 Lipca 2016 Gdybyś jednak zmienił zdanie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi