Skocz do zawartości

OT-64 SKOT 2A 1:35

MichalZ

Rekomendowane odpowiedzi

800px-SKOT_2A_TBiU9_zpslxu8wieq.jpg

Witam, w kolejnym temacie będę zajmował się żywicznym modelem firmy Armo, konkretnie OT-64 SKOT w wersji 2A w skali 1:35 ,po niżej in box ;)

DSC_0483_zpsbxgsiuv8.jpg

To co skrywa pudełko... ;)

DSC_0485_zpszv0ntvgu.jpg

Elementy Foto-trawione

DSC_0486_zpsw5qkuymy.jpg

Wielce wymowna instrukcja ;)

DSC_0487_zpsdqbgxrnc.jpg

Wanna modelu,pancerz oraz wieżyczka

DSC_0488_zpsoyhfiw0d.jpg

DSC_0489_zpszijscgpe.jpg

DSC_0490_zpsbr90mfe4.jpg

DSC_0491_zpsyqyydqma.jpg

Koła, wykonane całkiem całkiem ;)

DSC_0492_zpshwnttux3.jpg

Drobnica, elementy zawieszenia

DSC_0493_zps9lj3hmu8.jpg

Włazy

DSC_0494_zpse8noiqox.jpg

Elementy nadwozia, osprzęt

DSC_0496_zpskvnu3lbd.jpg

Korzystając z zdjęć, po segregowałem elementy

DSC_0495_zpsp13jc04k.jpg

W chwili obecnej prowadzę już kilka warsztatów najwyższy priorytet ma na razie Rosomak ( w kolejce jest jeszcze Sokół Millenium, Stukas .. ) i póki co tam będę poświęcał większą uwagę , za ok. tydzień zaczynam urlop i tak będę również chciał się wziąć z Skot-a , Teoretycznie jest to Mój pierwszy model w żywicy, do tej pory były tylko konwersje oraz drobne dodatki,z tąd pytanie do osób które temat żywicy już przełamały ,co będzie mi potrzebne do budowy tego modelu,co ułatwi mi usuwanie nadmiaru żywicy, póki co skalpel obcążki klej cyjano-akrylow ,szpachla pilnik czy papier ścierny mam, ale czy istnieje coś jeszcze ,jakiś czas temu spotkałem się z określeniem "czeskiej piłki modelarskiej" ale samego przedmiotu nie sprawdzałem,czy mógł by ktoś zarzucić co to jest ,czy jest to przydatne oraz gdzie to nabyć? I jak radzić sobie z żywicą, w razie wygięć lub deformacji elementów.

Co do malowania najprawdopodobniej będzie to pojazd w barwach (a bardziej oznaczeniach) z stanu wojennego.

Tu jeszcze kilka zdjęć maszyny

stan_wojenny_121697g_zpsgw3eajry.jpg

pap_19820107_002_zpsfnjnxh7e.jpeg

fsc-lublin-skot-03_zpsyllgviur.jpg

PICT3457_zpsxtp12uax.jpg

800px-SKOT_2A_TBiU9_zpslxu8wieq.jpg

SKOT_2A_TBiU9_3_zpsozhqult4.jpg

Pozdrawiam

Zdjęcia zamieszczone do celów dyskusyjnych.

Pytanie pierwsze: robisz go rekreacyjnie czy chcesz wycisnąć coś więcej?

Jeśli to drugie to czeka cię dużo pracy z poprawą wanny wraz z nadaniem nowych kątów i wymiarów całemu przodowi wozu, przesunięcie nadbudówki pod wieżyczkę do tyłu i troszkę drobnicy. Mam gdzieś jeszcze karteczkę z wymiarami i kątami, które zdejmowałem z oryginału przy użyciu miarki, pół metrowej linijki i kątomierza:)

Patrząc na zdjęcia jest jeden duży plus- trafiłeś naprawdę ładny odlew.

Czeska piłka modelarska:

http://images.sklepy24.pl/86759724/7836/large/jlc-zyletka-pilka-z-raczka-narzedzie.jpg

Model bardziej dla rekreacji ,będzie się liczyło ładne zbudowanie oraz umalowanie , być może dołożę to czego nie ma, jeśli będzie brakować jakiś szczegółów to wtedy będę kombinował, nie jestem specjalistą w żywicy więc wgl.na początek jakieś porady do samej obróbki i potrzebnych narzędzi ;) ,A co do odlewu to fakt, przy otrzymywaniu modelu naprawdę miałem mega nie pewność co jest w środku bo słyszałem różne opinie od obsunięć minimalnych po za krótkie wanny czy pancerze,ale ..jest ok (być może przez to że z tego co napisał mi producent,model był odlewany na indywidualne zamówienie ) ;)

P.S Piłka zamówiona ;)

Niestety po przejrzeniu pudełka okazało się ze uzbrojenie wierzy przyjechało w kawałkach i w dodatku nie mogę odnaleźć wszystkich ich części być może i nie było.... Czy orientujecie się może czy jaka kolwiek firma wydała zestaw luf pasujący do skot-a? Uzbrojenie to samo co w brdm-2.

Pozdrawiam. ;)