Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Hej, to mój pierwszy temat. Jeśli zły dział to proszę o przeniesienie.

Dopiero zaczynam przygodę z modelarstwem. Zaopatrzyłem się w pędzle od Tamiya oraz farby Vallejo MC, podkład, thinner i retarder również tej marki. Próbowałem eksperymentować z mieszaniem farby z thinnerem i retarderem ale efekty są średnie. Dużo osób poleca rozcieńczanie MC 1:1 z rozpuszczalnikiem, jednak schną one dla mnie dość szybko i widoczne są drobne smugi po pędzlu po nałożeniu 2/3 warstw farby na podkład. Czy próbował ktoś zmieszać thinner z retarderem (ma postać żelu) i taką mieszanką rozcieńczać farbę? Jeśli tak, to prosiłbym o stosunki poszczególnych składników, tak w przybliżeniu Chętnie przyjmę też każdą radę odnośnie malowania pędzlem, szczególnie farbami od Vallejo, bo póki co nie mogę uzyskać powierzchni zbliżonej do takiej, po użyciu farby w sprayu od Tamiya.

PS. Czy na dłuższą metę warto się jednak zaopatrzyć w aerograf?

Edit: Zdjęcie pomalowanej butelki po wodzie :P widać smugi po malowaniu

7fUYq1x.jpg

Edytowane przez Gość
Napisano

1:72?

1:48?

1:32?

Aerograf zapewni Ci dużo większy komfort pracy.

Ludzie potrafią czynić cuda pędzlem, ale aerografem na pewno fajniej maluje się większe powierzchnie.

Napisano

1:72, przy malowaniu aerografem powstaje dość dużo oparów? Wynajmuję dość małe mieszkanie na okres studiów i nie ma tutaj raczej jak zrobić dobrej wentylacji.

Napisano

Farba na zdjęciu wygląda na zbyt słabo rozcieńczoną. Używam Vallejo MC do malowania detali (większe powierzchnie maluję aero) i używam tego rozcieńczalnika albo wódki, bez retardera.

http://www.mojehobby.pl/products/Airbrush-Thinner-60ml.html

Vallejo są bardzo dobre do pędzla, ale do aerografu są znacznie lepsze farby. Na Vallejo w aerografie wiele osób narzeka.

Poprzeglądaj ten dział zanim zadasz następne pytania. Znajdziesz tu wiele odpowiedzi, bo ten temat jest wałkowanych przez wszystkich nowych adeptów modelarstwa ;)

Temat zamykam, bo to któryś z kolei identyczny, kolejne pytania możesz zadawać w właściwych wątkach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.