tony86 Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Witam Chciałbym zbudować jakąś prostą dioramę, okop, nierówności terenu, lej po bombie, zasieki etc, trupy na polu bitwy, szczątki etc. Wpadłem na taki materiał, w celu poznania ku gwoli techniki, jakimi materiałami można się posłużyć. Materiał jest dość zacny. W 07:52 gość ma w proszku sculptamold - modeling compound - bezbarwna masa szpachlowa, po rozpuszczeniu w wodzie idealna do modelowania i kształtowania terenu i właśnie takie coś w Polsce dostanę ? Odpowiednik jak tu ? http://www.szal-art.pl/gips-modelarski-1kg_1574_379/ Część wypełnię styrodurem, masą modelarską samoutwardzalną Jovi (w formie plasteliny - głazy lub coś w tym rodzaju), ale całość chciałbym i tak pokryć właśnie tą masą szpachlową. Chcę dużo takiej masy żeby wyszło, nie żadne mini tubki, bo to nie wystarczy. Zaś Hydrozell (Faller art. 180503) - 120g kosztuje średnio 25,00 pln. Ci którzy znają już rynek na wylot, mają doświadczenie, bardzo proszę o pomocne sugestie, to na pewno ułatwi mi drogę, aby nie błądzić i popełniać błędy, które jednak kosztują ;) Pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Jak chcesz budować okop, lej po bombie,nierówności terenu, zasieki itp. to sam styrodur bądź styropian ci wystarczy. Wymodeluj teren na ciepło, pokryj wikolem i sypnij parę garści ziemi. Później pobaw się w łączenie materiału sypkiego z lakierami, żywicą, stillwaterem w celu stworzenia bardziej wilgotnych miejsc (np. podłoga okopu, środek leja). Odpuść sobie gips i szpachlę bo niepotrzebnie zwiększysz wagę dioramy. Jeżeli nie budujesz pustyni, suchej drogi z koleinami itp. to raczej będą niepotrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Straszna papranina... Ten film w żaden sposób nie pokazuje jak zrobić estetyczną, prostą, i realistycznie wyglądającą scenerię. "Technika" wykonania jak i zastosowane materiały pozostawiają wiele do życzenia. Zerknij na to : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=28&t=79379&start=30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Ja np robię małe podstawki i używam gipsu. Jednak nie samego. Teren kształtuje z gazy maczanej w gipsie. Zmniejsza to wagę i zapobiega pęknięciom. Później wspaniały wikol rozcieńczony z wodą i różnego rodzaju piasek. Nie trzeba wydawać majątku na podłoża. Lepiej dołożyć do lepszych posypek i roślinności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tony86 Napisano 9 Listopada 2016 Autor Share Napisano 9 Listopada 2016 Dzięki za wszelkie przydatne info i sugestie! Ja np robię małe podstawki i używam gipsu.Jednak nie samego. Teren kształtuje z gazy maczanej w gipsie. Zmniejsza to wagę i zapobiega pęknięciom. Później wspaniały wikol rozcieńczony z wodą i różnego rodzaju piasek. Nie trzeba wydawać majątku na podłoża. Lepiej dołożyć do lepszych posypek i roślinności. Spróbuje też motywu z gazą maczaną w gipsie. Zaiste metoda prób i błędów, tak aby zdobywać niezbędne doświadczenie i mieć wgląd jak wygląda i prezentuje się dany efekt. Jeszcze jedno: Chodzi mi o worki z piaskiem - Z tego co zauważyłem, temat być dość wałkowany i a propos wałkowania to chyba najlepiej tworzyć je z gliny rzeźbiarskiej ? To tyle pozdro! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Chodzi mi o worki z piaskiem - Z tego co zauważyłem, temat być dość wałkowany i a propos wałkowania to chyba najlepiej tworzyć je z gliny rzeźbiarskiej ? nie, najlepiej je robić z plasteliny i rajstopy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 Wtedy uzyskasz jakąś fakturę, a nie będą gładkie jakby były z folii ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 9 Listopada 2016 Share Napisano 9 Listopada 2016 1. Najpierw bryła. Coś sztywnego (balsa,styropian) 2. Dalej dajesz żeby ukształtować teraz i wszystkie kąty ostre lub płaskie powierzchnie przykryć (ponieważ teren ziemi najczęściej nie jest kwadratem lub trójkątem) ...dalej np. chusteczki lub papier WC moczysz w mieszance (wikol około 50% i woda około 50%) nakładasz mokrą chusteczkę w różnych grubościach aż uzyskasz interesujący efekt. Oczywiście na całą powierzchnię. Może być też cienka ilość szpachli, gipsu. 3. Po wyschnięciu (kilkanaście godzin lub 1dzień) nakładasz na całą powierzchnię wikol - może być z wodą. Na wikol sypiesz drobny piasek ,kamyczki lub suchy pigment (w zależności co chcesz uzyskać) 4. Malujesz na wybrany kolor. 5.Znowu jak wyschnie dalej robisz tak samo w miejscu gdzie ma rosnąć trawa. Wikol. Sypiesz trawę lub rośliny kleisz w zależności co tam chcesz. ps.niektóre czynności od 1-5 można powtarzać po kilka razy. Mam nadzieję ,że wytłumaczyłem dość czytelnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tony86 Napisano 9 Listopada 2016 Autor Share Napisano 9 Listopada 2016 Mam nadzieję ,że wytłumaczyłem dość czytelnie Świetnie dzięki! widać ewidentnie dość tani, a jakże praktyczny sposób na kształtowanie i modelowanie terenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi