bahamut24 Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Witam, Pracę nad Samba Bus się przeciągają , przy okazji iż muszę pomalować jeden element karoserii od nowa postanowiłem przygotować i pomalować budę od Perszinga. Ślady łączenia form już zeszlifowane a linie podziału pogłębione. Lewa strona gotowa a prawa przed szlifowaniem Teraz zaczynają się schody klapa silnika ma spojler , w modelu spojler jest osobno jednak w realu tworzy jedną całość więc to: musi być zaszpachlowane i wyrównane ale... jak pomalować klapę pod spojlerem Nieźle to Japońce wymyślili Szukam na necie jakieś warsztaty aby podejrzeć jak ludzie sobie z tym radzili. Na razie jedyny pomysł to pomalować spojler od dołu i klapę a potem skleić i wyszlifować . Resztę auta pomaluję po sklejeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Przerwa jest spora, wg mnie nie będziesz miał problemu. Tylko szpachluj CA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Teraz zaczynają się schody klapa silnika ma spojler , w modelu spojler jest osobno jednak w realu tworzy jedną całość więc to: musi być zaszpachlowane i wyrównane ale... Po pierwsze: Bardzo się cieszę że Zdecydowałeś się na warsztat z 959... Wyjątkowo ten samochód mi się podoba... Po drugie: No pacz...z tym spojlerem to niezłe jaja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 15 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 15 Stycznia 2017 Przerwa jest spora, wg mnie nie będziesz miał problemu. Tylko szpachluj CA. Tylko CA szpachluje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Myślę że cienkim strumieniem dasz radę to spokojnie pomalować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 20 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2017 Rzeźbię spojler i tylną klapę Jedna strona już wyszlifowana Druga zaraz też będzie gotowa Kasta po podkładzie , wyszło kilka miejsc do wyszlifowania . W weekend zrobię próbki lakieru , pomożecie wybrać kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 20 Stycznia 2017 Share Napisano 20 Stycznia 2017 Pomożemy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 21 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2017 Dzisiaj odkryłem wtopę Tamiya Tak pasuję klapa do reszty Myślałem ,że tylne światła zniwelują szparę , niestety... Nie wiem czy to przez wklejenie spojlera tak się stało , nie pamiętam czy tak było przed Rozwiąże to chyba tak ,że zrobię klapę otwartą aby silnik było widać tylko z czego zawiasy i jak zrobić? Drugie łatwiejsze rozwiązanie to wycięcie z przeźroczystych ramek dwóch "prętów" , przyklejenie do klapy i auta , prototyp we wczesnej fazie, pręty krótsze będą Chyba ostatni model z otwieranymi elementami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 Powinno Ci się udać bez kłopotu dopasować tę klapę grzejąc suszarką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2017 Powinno Ci się udać bez kłopotu dopasować tę klapę grzejąc suszarką. Chyba nie podejme sie ryzyka sprobujr zrobic ja otwarta Tamiya tez wysyla elementy jak Revell? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 Niestety, z tego co wiem to byłoby ciężko dostać konkretne elementy. Na eBayu widuję pojedyncze wypraski z niektórych modeli, może to jest sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub476 Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 Ale tu nie ma ryzyka nie masz tego roztopić tylko uelastycznić, podgrzać i wygiąć palcami, nie ma się samo odkształcać. W co drugim modelu trzeba prostować podwozie albo budę bo są skręcone i tak robię. A co do kupna elementu, ten model tyle kosztuje, że brałbym drugi, najwyżej sprzedasz dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 Dzisiaj odkryłem wtopę Tamiya Tak pasuję klapa do reszty U mnie leży idealnie, chyba coś poszło nie tak w czasie łączenia klapy ze spojlerem... lub w czasie szpachlowania.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2017 Też właśnie mi się wydaję ,że ten spojler jakby naciągnął klapę jakoś i mi nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 Też właśnie mi się wydaję ,że ten spojler jakby naciągnął klapę jakoś i mi nie pasuje Nie myli się Ten, który nic nie robi.... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 22 Stycznia 2017 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2017 Przypomniało mi się ,że zalega mi złom modelarski Ferrari 599 GTB z revella a tam maska była otwierana więc będzie przeszczep Na sucho Oryginał Muszę je tylko trochę odchudzić i skrócić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 22 Stycznia 2017 Share Napisano 22 Stycznia 2017 Przypomniało mi się ,że zalega mi złom modelarski Ferrari 599 GTB z revella a tam maska była otwierana więc będzie przeszczep Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shakal84 Napisano 29 Stycznia 2017 Share Napisano 29 Stycznia 2017 Ciekawa sprawa z tym spojlerem u mnie pasował normalnie ==> http://modelwork.pl/viewtopic.php?p=707046 Wnętrze spojlera spokojnie pomalujesz cienkim strumieniem z areo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 Klapa nie dawala mi spokoju, mocowania nie chca sie trzymac. Zamowilem drugie pudlo z 959 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
isz007 Napisano 1 Lutego 2017 Share Napisano 1 Lutego 2017 Klapa nie dawala mi spokoju, mocowania nie chca sie trzymac. Zamowilem drugie pudlo z 959 Ja też mam dwa.... widać 959 tak mają.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 1 Lutego 2017 Autor Share Napisano 1 Lutego 2017 Jeszcze cały czas myślę czy tej klapy nie zrobic na tych przeźroczystych słupkach . Najpierw jednak zrobię normalną wersję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
whisky6666 Napisano 2 Lutego 2017 Share Napisano 2 Lutego 2017 Spróbuj jednak podgrzać element i go wygiąć żeby klapa pasowała. Jak się nie uda to będziesz dalej kombinował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 3 Lutego 2017 Autor Share Napisano 3 Lutego 2017 Próbowałem już podgrzewać. Za gruby plastik na klapie chyba . Po bokach też brakuje ze 2 mm na stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 12 Lutego 2017 Autor Share Napisano 12 Lutego 2017 W końcu udało mi się zrobić próbki lakieru do malowania perszinga, położone na czarny połysk od lewej: -Chrome Silver X11 -Gun Metal X10 -Metallic Grey XF56 -Gold Leaf X12 Nie ukrywam ,że moim faworytem jest złoty wg mnie pasuje do tego auta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
model11 Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 złoty pierwsza klasa ew. pierwsza pozycja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi