maciek_muzzy Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Witajcie, Chcialbym zamiescic pare zdjec z budowy modelu Volvo F89 w barwach Pekaesu. Poczatkowo mial to byc ciagnik 6x2, ale w polowie budowy ramy zarzucilem pomysl i postanowilem zrobic wersje 4x2 z 3 osiowa przyczepa. Sklonilo mnie do tego obejrzenie filmu "Prom do Szwecji" gdzie m.in. wystepuje takie Volvo. Inny film to "Kobieta i kobieta", tam scena z uzyciem F89 w takiej konfiguracji jest znacznie krotsza. Model Volva pochodzi z KFS, reszta to italeri i polistyren. Model jest juz na dosc zaawanasowanym etapie, ale bede zamieszczal zdjecia w etapach zeby nie przynudzic za bardzo Ogolne wrazenia z odlewu KFS bardzo pozytywne, wymagal troche szlifowania i pracy, ale ogolnie bardzo OK. Model ktory kupilem byl wersja z kierownica z prawej strony, to byla pierwsza przerobka. Na stronie KFS pojawila sie informacja ze bedzie dostepna wersja z kierownica z prawej strony co bedzie ulatwieniem dla "kontynentalnych" modelarzy. Przerobki wymagal tez grill: Tak jak wspomnialem, model mial byc najpierw ciagnikiem, tutaj fotka przed kolejna przerobka ramy: Przerobka zawieszenia od F12 Tutaj bardzo prosty sposob na sporzadzenie "wygietych" resorow parabolicznych: Nastepnie chcialbym pokazac prosty sposob na zrobienie zbiornikow paliwa. Skleilem najpierw z dosc grubego polistyrenu ( nie pamietam czy byl to 1mm czy 1,5mm) prostopadlosciany, a nastepnie poprzez szlifowanie uformowalem wlasciwy ksztalt zbiornikow. Potem poszla szpachla w ruch no i zbiorniki gotowe.. A tak wygladala rama przed lakierowaniem / szpachlowaniem: CDN.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Bardzo fajny warsztat się zapowiada Napisz proszę z jakiej grubości PS robiłeś pióra i przekładki resorów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 28 Lipca 2017 Share Napisano 28 Lipca 2017 Dużo pracy wkładasz w ten model ciekaw jestem postępów będę kibicował! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeka6 Napisano 29 Lipca 2017 Share Napisano 29 Lipca 2017 Pierwszorzedna robota Macku, milo popatrzec na taki warsztat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek_muzzy Napisano 2 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Dzieki za pozytywne komentarze. Co do resorow to juz dokladnie nie pamietam, ale wydaje mi sie ze piora to 0,5 a przekładki 0,2-0,3mm. Tak jak wspomniałem wcześniej, model jest juz na bardziej zaawansowanym poziomie. Dzisiaj kolejnych parę zdjęć modelu. Na pierwszy rzut wnętrze. Tutaj okazało się że kolor żywicy idealnie odzwierciedla kolor blachy jaki był we wnętrzu f89. Musiałem przerobić wersję z kierownicą z prawej strony na lewą, trochę było przy tym zabawy. Najbardziej monotonne było wycinanie otworu wokół lewarka zmiany biegów, żywica w tym miejscu miała dobre 7-8mm grubości. Oto efekty pracy prze wnętrzu: Na następny ogień poszła skrzynia ładunkowa. Postanowiłem posłużyć się orginalną plandeką italeri, burty zrobiłem od podstaw sam. Długo myślałem jak je wykonać, w końcu wybór padł na.... dziurkacz biurowy. Wyciąłem z cienkiego plastiku (bodajże 0,2mm) prostokątu odpowiadające wielkości burt w budowanej ciężarówce. Następnie za pomocą dziurkacza zrobiłem idealnie półokrągłe wgłębienia na zamek burty. A to juz gotowe burty przed malowaniem I po malowaniu: A na koniec kabinka, pierwsze przymiarki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billo Bill Napisano 2 Sierpnia 2017 Share Napisano 2 Sierpnia 2017 Piękna robota ,cały czas podglądam nieśmiało i ukradkiem i końca doczekać nie mogę.Zapytam przy okazji o kalki ,,Pekaesy'' sam robiłeś do tej skali czy są gdzieś do kupienia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi