Skocz do zawartości

MIG-3

METYS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam to mój pierwszy post na tym forum. Modelarstwem niestety, z braku czasu bardziej się interesuję niż zajmuję , cóż takie życie. Postanowiłem jednak skleić Mig-a 3 z ICM-u, chciałbym jednak podejść do tematu nieco ambitniej i zrobić pełny "wypas". Mam już blaszki Parta, jednak chciałbym wpakować do niego co się tylko da i w związku z tym mam kilka pytań:

1. Jakie jeszcze są do niego dostępne zestawy waloryzujące, i gdzie na necie mógłbym je dostać ?

2. Czy posiada ktoś może plany (najlepiej w 1/48) ponieważ chciałbym wykonać od podstaw kratownice w kabinie pilota z igieł lekarskich a do tego przydał bi mi się jakiś "szablon"? Był bym bardzo wdzięczny za skany na maila PUSZEK_20@interia.pl .

Z góry dziękuję za pomoc.

Witam!

Z http://www.plastikowe.pl/zestawy/lotnicze/48-trumpeter02830-mig-3-early

"Eduard (48 322) - MiG-3 Detail Set for ICM

Eduard (49 388) - MiG-3 Detail Set for Trumpeter

Eduard (48 547) - MiG-3 Flaps for ICM

Part (S48 061) - MiG-3 Detail Set for ICM

Part (S48 149) - MiG-3 Detail Set for Trumpeter

Moskit (48-48) - Exhaust pipes for MiG-3

Squadron (SQ9618) - MiG-3 Vacu Canopy

Montex (K48003) - MiG-3 Super Mask

Montex (K48137) - MiG-3 Super Mask

Montex (MM48029) - MiG-3 Maxi Mask"

Dzięki wielkie dobry człowieku ! Blaszki Parta ( S48 061) już mam. Skuszę się jeszcze na Moskita jeśli tylko go znajdę i któryś z zestawów Montexu. A i mam jeszcze jedno takie małe pytanie czy może Montex sprzedaje swoje wyroby odrazu na miejscu w swojej siedzibie? Z tego co kojarzę to firma jest chyba z Wrocławia.

Ok dzięki Timi jakby co to będę pisać. Niestety ja planów też nadal nie mam ale mimo wszystko jutro postaram się zabrać za kratownice. Spróbuję ją zrobić na podstawie tej z zestawu ( może się uda jakoś ). Niestety ze względu na czas ( jeszcze tylko 5 dni L4 ), fundusze i całą resztę ( próbuję skompletować kompresor z lodówkowego agregatu ) prace będą się posuwać w ślamazarnym tempie. Jutro postaram się wrzucić pierwsze fotki z postępu prac.

Ale lipa, nie mogę nigdzie na naszych sklepach internetowych znajść rur Moskita. Chyba trzeba się będzie obejść bez nich. Zawsze jednak istnieje szansa że zanim do tego dojdę gdzieś się jednak pojawią choć w to akurat wątpię.

No i już mam pierwszy problem. Otóż w modelu ICM-a wszystkie rurki składające się na kratownicę są tej samej wielkości ( średnicy ).

2bc7eb312073bab1m.jpg

Natomiast z materiałów jakie znalazłem na necie wyraźnie widać że tak nie było. W związku z tym nie wiem co robić, czy pozostawić to w ten sam sposób jak w modelu, czy różnicować grubość igieł zgodnie z oryginałem ( no prawie zgodnie ). Boję się tego że jeśli zacznę zmieniać średnicę to coś mi nie wyjdzie. Zawsze istnieje szansa że zmienię nieco parametry kratownicy ( za długa lub za szeroka ). No a poza tym jeśli główne rury dam grubsze to wtedy będę musiał skrócić cieńsze poprzeczne i wszystko może zacząć wyglądać nieco śmiesznie. Myślałem żeby zrobić to w ten sposób iż rury główne zrobię z igieł o średnicy 1,2 mm, natomiast "pomocnicze z igieł o średnicy 0,6 mm choć nie jestem do końca pewien czy do budowy kratownicy nie były przypadkiem używane trzy rodzaje rur o różnej średnicy co by wynikało ze zdjęcia na stronie 128 Mikoyan Gurevich MIG-1/MIG-3 Mushroom Model Publications no 6121.

No ale zarazie idę na spacer z pieskiem i postaram się to przemyśleć na świeżym powietrzu może coś przyjdzie mi do głowy. A szanownych, bardziej doświadczonych kolegów proszę o radę co z tym fantem zrobić.

Przepraszam że nic nie umieszczam w wątku, ale zamiast walczyć z materią plastikową , to użeram się z Telekomunikacją Polską. Nawet na chorobowym człowiek odpocząć nie może . Taka mała rada dla wszystkich, uważajcie na tych z telefonicznego biura obsługi bo mogą nieźle życie człowiekowi zatruć.