retopa Napisano 27 Grudnia 2017 Share Napisano 27 Grudnia 2017 Witam szanowną brać modelarską. Na wstępie pragnę złożyć wszystkim najlepsze życzenia noworoczne. Ostatnio stałem się posiadaczem Fokkera E.V w 1:48 z Edka (wersja Weekend w malowaniu Theodora Osterkampa). Niestety doszły mnie słuchy, że nie ma dowodów, iż "pszczółka" Theo istniała (podobno ostatni tak malowany był jego Fokker D.VII). W związku z tym muszę wybrać inne malowanie, najlepiej mocno pstrokate. Najchętniej wybrałbym szachownice Sachsenberga, ale nie mogę znaleźć żadnych kalek do niego. Czy jakaś firma robi takie kalki? Jakie w ogóle kalki do E.V w 1:48 można znaleźć na rynku (firmy, namiary)? Czy dobrze kombinuję, że do wnętrza i innych drobnych elementów kadłuba można wykorzystać blaszki do Dr.I oraz kalki do D.VI? Oraz pytanie trochę z innej beczki. Czy znane są oznaczenia i malowania Junkersów D.I latających w Kampfgeschwader Sachsenberg i którego używał dowódca? Może ma ktoś konkretne przykłady malowań? P.S. Niedawno wyczytałem, że Sachsenberg był tak zakochany w Fokkerze D.VIII, że w 1919 r. w Pribałtice również na nim latał. Czy to prawda, ma ktoś jakieś potwierdzone szczegółowe informacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi