airways09 Napisano 3 Kwietnia 2018 Share Napisano 3 Kwietnia 2018 Witajcie, jestem początkującym modelarzem-aktualnie sklejam swój drugi model. Przechodząc do sedna sprawy mam problem. Otóż jeszcze trochę i trzeba będzie malować karoserię. Narazie będę robił to sprayem i tu pojawia się problem. Robię to w piwnicy gdzie nie mam dostępu do świeżego powietrza, mogę jedynie otworzyć drzwi ale to nie wiele daję, a po drugie truję somsiada, który często przebywa w piwnicy paląc w piecu ;). I kieruję do was pytanie. Czy dobrym pomysłem było by malowanie na dworze, na ogródku gdy będzie ciepło? Oczywiście ewentualnie robił bym to w bezwietrznej pogodzie, ale czy jest to dobry pomysł? Jeśli nie przydałby się do piwnicy jakiś filtr powietrza, najlepiej jakaś tania samoróbka (przynajmniej na razie-brak $$$) co możecie w tym kierunku polecić? Pozdrawiam, Dominik ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GenKamyk Napisano 4 Kwietnia 2018 Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Powiedz sąsiadowi że będziesz malował o tej i o tej. Na zewnątrz tez da radę z puszki ale nie może być za sucho. Ja w lecie maluje pod dużą markizą na tarasie i sporo zależy od wilgotności oraz temperatury. W zimie kładę sprzęt na płytę kuchenną, włączam okap na maxa, oczyszczacz xiaomi o po problemie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Kwietnia 2018 Share Napisano 4 Kwietnia 2018 truję somsiadaKogo trujesz? Czy dobrym pomysłem było by malowanie na dworze, na ogródku gdy będzie ciepło? Pomysł jak najbardziej ok. Musisz tylko zadbać o to, by do modelu tuż po pomalowaniu nie przyczepiły się jakieś pyłki, których pełno na zewnątrz, a lubią się przyklejać zwłaszcza do powierzchni z wysokim połyskiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
airways09 Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2018 @Grzes truję sąsiada ;) Na ogródku mam częściowe zadaszenie więc będzid cień, ale problem może być z pyłkami kiedy zacznie się pylenie a mam kwiaty, sąsiedzi mają drzewa owocowe. Skonstruuję suszarnie z "filtrami" więc myślę, że nie będzie najgorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Kwietnia 2018 Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Ja używam sprayów Tamiya i Humbrol (teraz malowanie to tylko na powietrzu) i jeszcze nie miałem problemów z pyłkami, bo farby dość szybko schną.. Najlepiej zrobić test na jakiejś ćwiczebnej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
airways09 Napisano 4 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2018 Ja niestety maluję narazie sprayami samochodowymi :( Edit:Jeszcze jedno pytanie-będe sklejał w piwnicy, czy ewentualny kurz może narobić szkód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi