Wallace Napisano 11 Lutego 2008 Share Napisano 11 Lutego 2008 Po wielu trudach, pierwsze "dziecko" wypływa w swój dziewiczy rejs O trudach i problemach pisałem w warsztacie, tu ograniczę się do krótkiego podsumowania. ... PLUSY : - Elementy plastikowe się zgadzają, wykonanie w miarę przyzwoite. - Dobór kolorów drastycznie nie odbiegający od normy. - W sumie jedyny plus to taki, że w ogóle wyszedł... ... MINUSY : - Brak wiatrochronu - z lenistwa - ale do tego przyznałem się wcześniej. - Kalkomania na dziobie - DRAMAT - porwała mi się w czasie nakładania, więc musiałem ratować się wziętą z innego modelu... wyszło, jak wyszło, czyli bokiem... - Niezbyt dokładne malowanie, ale przede wszystkim wykończenie - czyli Sidolux + Matt. Dałem za duże ciśnienie i przy nakładaniu tych warstw (dokładnie nie wiem kiedy) na okręt osiadły pyłki kurzu, które zaschły razem z warstwami i średnio to wygląda. Nie mam za bardzo warunków, więc maluję na klatce schodowej i stąd taki "efekt". Ostatnio udoskonaliłem "kabinę lakierniczą" (patrz : temat w dziale warsztat), nastepnym razem powinno być już lepiej. ... KWESTIA GUSTU : - Pomijając fakt, że nie znam się za bardzo na brudzeniu okrętu, wolę wersje prosto ze stoczni... ... ... ... Przepraszam za jakość zdjęć, nie mam lepszego aparatu. Dobra, dość gadania, tj. pisania : ... Zapraszam do oglądania i komentowania - tylko bez przesady z tą szczerością . A tak poważnie, pamiętajcie, że to mój pierwszy model i weźcie i na to poprawkę. ... Może i to "dzieło" ma jakieś tam sobie plusy. Rozchodzi się jednak o to, żeby te plusy nie przysłoniły nam minusów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 dobra, w podobnym stylu: plusy: - ogromny za brak pośpiechu i podejście do tematu - wolałeś wstrzymać prace by znaleźć rozwiązanie problemu - Twój pierwszy i całkiem przyzwoity minusy: - jak dla mnie za bardzo się świeci (może to wina zdjęć) - pod kalkomanię na włazie awaryjnym powinnieneś dać biały podkład - mam wrażenie, że linia wodna nie wyszła na jednym poziomie, zwłaszcza na rufie - jedna z anten wymaga przwrócenia do pionu generalnie - czekam na więcej Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 12 Lutego 2008 Share Napisano 12 Lutego 2008 Naprawde nieźle jak na pierwszy raz i ... nitro Podobnie jak Jędrek czekam na dalsze Twoje modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 12 Lutego 2008 Autor Share Napisano 12 Lutego 2008 (edytowane) - jak dla mnie za bardzo się świeci (może to wina zdjęć)- pod kalkomanię na włazie awaryjnym powinieneś dać biały podkład - mam wrażenie, że linia wodna nie wyszła na jednym poziomie, zwłaszcza na rufie - jedna z anten wymaga przewrócenia do pionu ...Co do połysku, to mi tu wszyscy mówią, że jest matowe, więc może to zdjęcia. Zmatowiłem już 3x, ale ok, specjalnie dla Ciebie, zrobię to po raz ostatni . Jeśli zaś chodzi o podkład, to wiem, że powinienem, ale nie chciało mi się już w to bawić - rysować szablon, etc. Przyznaję, leń mnie ogarnął. Kalkomania trochę mi się zsunęła, fakt - ale bardziej to widać na dziobie, niż na rufie... Tak czy inaczej, nie jestem z kalki zadowolony, ale do tego przyznałem się już wcześniej. Antena poprawiona ... ... ... Naprawdę nieźle jak na pierwszy raz i ... nitro.Podobnie jak Jędrek czekam na dalsze Twoje modele. ...No, ale że co nitro ? Mnie na prawdę się bardzo ładnie rozpuszcza - bez szkody dla aerografu i modelu ( a maluję Revell'ami ). Rozpuszczam farbę w proporcji : kilka kropel nitra na kilkadziesiąt pigmentu ( stosunek 1:2 - 1:3 - generalnie do konsystencji mleka ). A co do oczekiwań, w stoczni (patrz : Warsztat) czeka już Typhoon . ... Edytowane 13 Maja 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 13 Lutego 2008 Share Napisano 13 Lutego 2008 Jeśli zaś chodzi o podkład, to wiem, że powinienem, ale nie chciało mi się już w to bawić - rysować szablon, etc. Przyznaję, leń mnie ogarnął. eee... szablon? takie coś to od ręki się maluje Co do połysku, to mi tu wszyscy mówią, że jest matowe, więc może to zdjęcia. jak zdjęcia to ok generalnie jak zaznaczyłem mi się Twoja praca podoba, tym bardziej, że nie jest to "jeden strzał" a pojawił się kolejny o.p. na warsztacie Jędrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi