Marcinkedziak Napisano 24 Sierpnia 2018 Share Napisano 24 Sierpnia 2018 Witam. Co prawda skleiłem już trochę modeli (na razie nie ma się czym chwalić) to zawsze mam problem z nakładaniem kalek na modele, głównie na samoloty. Jak pozycjonujecie kalki na modelach? W jaki sposób nakładać je tak aby były symetrycznie i równo nałożone no i na właściwym miejscu. Głównie chodzi o modele samolotów. Te wszystkie oznaczenia i napisy........ Z Bogiem sprawa jak model posiada fajne linie podziału, ale obecnie zakończyłem nakładanie kalek na model Miga-27 1:48 To stary model jeszcze ESCI gdzie linie podziału bardzo skąpe i na dodatek delikatne i wypukłe. Starałem się, ale trochę to wyszło niezbyt dobrze. Do tego dość nie regularny kamuflaż, więc nie było też punktu zaczepienia. Może macie jakiś sposób?. I jeszcze jedno pytanie. Czym można przemyć model po nałożonych już kalkach, ale przed zabezpieczeniem go Sidoluxem. Bo tak: po pomalowaniu dałem 3 warstwy sido, następnie położyłem kalki i teraz chcę go trochę przemyć przed kolejną warstwą sidoluxu (porobiły mi się jakieś zacieki chyba po płynie do kalek i chcę to zniwelować). Później jakieś ,,brudzenie,, i na koniec lakier pół mat. Proszę o jakąś podpowiedź Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi