Janisz Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) Witam serdecznie, Czasami do powstania modelu potrzebna jest iskra jakiś pomysł. Wykonanie "Garlanda" było w zasadzie pewne po skończeniu "Orkana" i "Pioruna". Pytanie było jak to zrobić ciekawie. Iskrą byłą rozmowa z Markiem Twardowskim w Oleśnicy rok temu o malowaniach polskich niszczycieli podczas której wspomniał o pewnym zdjęciu z owym tajemniczym piaskowym kamuflażem na "Garlandzie". Znalazłem to zdjęcie a dalej to już poszło...... ponadto znalazłem malunek w książce Malcloma Wrighta co mnie upewniło że rzeczywiście nasz okręt mógł być tak pomalowany - trochę jakby z WoWsa.... Sam model to przeróbka bliźniaka czyli HMS "Glowworm". Ponieważ mój "Garland" przedstawia wygląd niemal pierwotny z dwoma zestawami WT i wysokim masztem na rufie to wydawało się że przeróbki będą tylko kosmetyczne........no w zasadzie takie były. Wywaliłem obie WT bo "Glowworm" jako jedyny miał 5 rurowe a reszta a typie 4 rurowe no i niestety okazało sie że zestawowe kominy są do...... wywalenia. Oba miały zły kształt. Pierwszy był w przekroju okrągły a drugi za bardzo spłaszczony. Trzeba było wystrugać z niczego od nowa. Teraz foto. A model jest zrobiony pod NAVIGA więc nie ma brudzingu a po drugie on ten kamuflaż nosił podobno tylko przez kilka tygodni więc mógł się nie zdążyć pobrudzić. pozdrawiam Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez Janisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 2 Kwietnia 2019 Share Napisano 2 Kwietnia 2019 Mnie się podoba, możesz powiedzieć coś o tym zdjęciu? Chodzi mi o interpretację kolorów i oczywiście jakich kolorów użyłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 3 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2019 Oczywiście. Praktycznie wszystkie informację czerpałem stąd: http://www.fow.pl/forum/viewtopic.php?f=32&t=7927 strona 3. Farby użyte do malowanie to olejne Revell, Humbrol i WEM Kadłub i nadbudówki: czerwień - hull red Revell Matt 37 piaskowy to Revell SM314 brąz to WEM CCUS15 - Mahogany Flight Deck Stain zielony to WEM CC RN09 - WA Green biały to biały Humbroll Matt 34 pokłady Corticene - WEM CC RN24 pokłady stalowe to WEM CC RN02 czyli AP507B pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 Bardzo ciekawe, dzięki. W nadchodzącej 700-ce kto wie co się wydarzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janisz Napisano 3 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2019 Tak wiem .....no to powiem. Ma być bardzo niedługo na rynku ( w tym miesiącu jak dobrze pójdzie) stan na rok 1944 czyli kamo biało niebieskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pxxx Napisano 3 Kwietnia 2019 Share Napisano 3 Kwietnia 2019 To wiem, bardziej myślałem o zmianie konfiguracji, ale zobaczymy, ta z 44 tez jest fajna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi