Avi Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 Hasegawa to natomiast model, który do czasu ukazania się Academy był uważany za najlepszy. Zrobiony w 1976 roku do spółki z angielskim Frogiem. Czy chodzi o B-17E Froga, którego potem sprzedawało Novo? Mam ten model od lat niesklejony i chociaż mam też Memphis Belle z Academy i widzę różnice, to zrobię oba. Frog/Novo dostanie wieżyczkę Bendix i oznaczenia Suzy-Q (mam jakiś rosyjski zestaw kalek do niej). Razem z Memphis Belle będą niezłą parką, bo Suzy-Q jest równie sławnym egzemplarzem, tylko z Pacyfiku. Jawohl - chodzi o ten model - Hasegawa ponadto robi tez wersję F i G, ale w oparciu o te same, nieco zmodyfikowane formy. Te dwie firmy w drugiej połowie lat 70-tych bardzo intensywnie współpracowały - wszystkie modele Hasegawy w 1/32 (te starsze, z wypukłymi liniami), oraz duzo "odkurzaczy" w 1/72 (np. F-105, F-101 czy BAC Lightning) to nic innego jak stare modele Froga. Swego czasu zreszta modele te wystepowały pod szyldem Hasegawa-Frog. Także i inne zestawy - miałem na ten przykład Blackburna Sharka z Hasegawy. Natomiast model B-17 z Novo nieco odbiega od standardów oryginalnego Froga - nie mówię tu nawet o pudełku czy kalkach, ale o jakości tworzywa (Frog miał bardzo wysokiej jakości plastik w kolorze Royal Blue) oraz stopniu dewastacji formy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tepe31 Napisano 29 Marca 2008 Autor Share Napisano 29 Marca 2008 Właśnie zakupiłem b-17 z ACADEMY. Dzięki chłopaki. Wybrałem Ślicznotkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lodzianin Napisano 22 Sierpnia 2008 Share Napisano 22 Sierpnia 2008 Do Academy [ B- 17 E/F/G ] Eduard napłodził co najmniej trzy zestawy blaszek [ kabiny , komora bombowa i wyposażenie zewnętrzne , waloryzacja więc na szczęście jest możliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lodzianin Napisano 22 Sierpnia 2008 Share Napisano 22 Sierpnia 2008 Do Academy [ B- 17 E/F/G ] Eduard napłodził co najmniej trzy zestawy blaszek [ kabiny , komora bombowa i wyposażenie zewnętrzne , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lodzianin Napisano 22 Sierpnia 2008 Share Napisano 22 Sierpnia 2008 Do Academy [ B- 17 E/F/G ] Eduard napłodził co najmniej trzy zestawy blaszek [ kabiny , komora bombowa i wyposażenie zewnętrzne , waloryzacja więc na szczęście jest możliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi