erkamo Napisano 6 Kwietnia 2008 Share Napisano 6 Kwietnia 2008 Chyba nie przyczytales Tytus, ze Przemos19 poszedl juz troszke dalej. Z ciekawoscia oczekuje Twojego elaboratu. Z pewnoscia przyda sie nam wiecej informacji na temat kompresorow lodowkowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tytus Napisano 7 Kwietnia 2008 Share Napisano 7 Kwietnia 2008 Drogi Erkamo!!! "Donoszę uprzejmie" że WSIo przeczytałem ale kolega Przemek maiał wątpliwości dotyczące wyłączania się kompresora po kilku sekundach, ponownego załączania się i na koniec poprawnej pracy dlatego drążyłem ten temat dalej. Jeżeli Przemkowi pasuje taki stan rzezczy to ok jeżeli nie to chciałem pomóc. Dalej faktycznie wchodzimy już w presostaty itp., ja kontynuowałem temat wyłączania się kompresorka. Pozdrawiam Was serdecznie!!! P.S. Dawajcie dalej, bo myslę że na tym skorzysta nie tylko Przemos19 ale każdy z nas! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Witam, Niedługo zaczne robić kompresor lodówkowy. Agregat już jest w drodze, butle po gaśnicy już mam. Teraz pytanie: 1. Czy agregat lodówkowy napompuje w szybkim czasie dwie butle gaśnicze do 4bar-ów?? 2. Wylot gaśnicy ma dziwny gwinty, wiem że to napewno nie jest 1/2 cala tylko mniejszy. Wie ktoś może jaki to może być gwint?? Moja gaśnica jest identyczna do tej z "aledrogo":D http://www.allegro.pl/item603496575_gasnica_gp_2_zbiornik_gasnicy.html na drugim zdjęciu widać gwint (tylko zrobił ten ktoś zdjęcie z tym czymś co się jeszcze wkręca w gwint mniejszy niż 1/2 cala). Proszę o pomoc bo nie wiem w jaki inny sposób się dowiedzieć jaki to jest gwint. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zajcu Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 ale po co nabijać butle ?? jak masz kompresor to podepnij do areo i będzie lepiej bo będziesz miał stałe ciśnienie non stop, a nie jakieś nabijanie kogoś w butle xD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 no własnie nie bedzie stałe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 7 Kwietnia 2009 Share Napisano 7 Kwietnia 2009 Na Twoje pierwsze pytanie, footribe, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć bo nie wiadomo jakie to butle (3 litry czy 15 litrów) oraz jaki masz agregat. No i co masz na myśli pisząc "w szybkim czasie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 8 Kwietnia 2009 Share Napisano 8 Kwietnia 2009 No butla to jest 2x ok.3l, a czas to chodzi mi czy bede musiał czekać 1min czy moze 5min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ako1988 Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 Witam,Niedługo zaczne robić kompresor lodówkowy. Agregat już jest w drodze, butle po gaśnicy już mam. Teraz pytanie: 1. Czy agregat lodówkowy napompuje w szybkim czasie dwie butle gaśnicze do 4bar-ów?? 2. Wylot gaśnicy ma dziwny gwinty, wiem że to napewno nie jest 1/2 cala tylko mniejszy. Wie ktoś może jaki to może być gwint?? Moja gaśnica jest identyczna do tej z "aledrogo":D http://www.allegro.pl/item603496575_gasnica_gp_2_zbiornik_gasnicy.html na drugim zdjęciu widać gwint (tylko zrobił ten ktoś zdjęcie z tym czymś co się jeszcze wkręca w gwint mniejszy niż 1/2 cala). Proszę o pomoc bo nie wiem w jaki inny sposób się dowiedzieć jaki to jest gwint. Wiesz ja mam taki sam problem i nadal nie wiem czy mozna dokupic do tego redukcji. Można pobiegać z zaworem z gaśnicy po sklepach (chyba tak zrobię) i podpytać czy taką redukcję zewnetrzną jak zawór można dostać. Jest rownież inna możliwość nad którą się zastanawiam mianiwicie rurka z gwintem wspawana w butlę ale to już oznacza "cięzką robotę" ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 9 Kwietnia 2009 Share Napisano 9 Kwietnia 2009 No butla to jest 2x ok.3l, a czas to chodzi mi czy bede musiał czekać 1min czy moze 5min 2x3l = 6l 6l -> 1bar 4 bar -> 24l Zwykła wydajność agregatów to jakieś 15-20l/min. Czyli wyjdzie, że nabijesz te butle do 4bar w ciągu ok. 1,5 minuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 erkamo no to troche chyba dużo... ale mi wystarczy (mam nadzieje) i może będzie nadążałą nabić..., a jak dam do tego reduktor ktory ustwie na 3bary przy napompowaniu gasnicy do 5barow to na długo mi tego powietrza wystarczy?? PS: Agregacik mam taki --> viewtopic.php?t=13338 Działa dobrze, nawet jak podłączyłem bezpośrednio do aerka i wypuszczalem wode to zasysało bez problemu (AEREK Z DOLNYM POJEMNICZKIEM) Ako1988 sprawa juz rozwiązana. W każdej gaśnicy są dwa wkręcane gwinty (jeden mały a drugi duży). Wymyśliłem żeby przylutować daną rzecz (w moim przypadku do jednej butli wyłącznik ciśnienia, a do drugiej manometr) tylko pamiętajcie że najpierw trzeba bardzo dobrze to nagrzać, pobielić obydwie czesci i kiedy jeszcze jest gorace złączyć i zacynowac. Uważajcie żeby sie nie poparzyc:P Wygląda to mniej więcej tak: (może zrozumiecie) Kolor: niebieski oznacza miejsce pobielania i lutowania żółty zaznacza tą małą "nakrętke" która jest wkręcana w duży gwint czerwony zaznacza duży gwin ktory jest wkręcany w butle a wyjście i wejscie do butli daje na wentylku samochodowym bo najwygodniej. Do połączenia tego wszystkiego uzywam jednego rodzaju wezyka i mi to pasuje. Jak przyjda do mnie wszystkie elementy wstawie zdjecia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Jeśli po bezpośrednim podłączeniu aerografu do agregatu nie miałeś kłopotu z rozpylaniem farby to można powiedzieć, że wydajność agregatu (l/min) jest wystarczająca. Idealnie byłoby, gdyby ta wydajność była znacznie większa niż zapotrzebowanie aerografu oraz Twój zbiornik też znacznie większy. Ale masz taki jaki masz. Jeśli chcesz malować przy ciśnieniu 3 bar (na reduktorze) to Twój presostat powinien załączać agregat przy ciśnieniu w zbiorniku ok. 4-4,5 bar. Wyłączanie agregatu przy ciśnieniu 7-8 bar (gaśnice powinne to wytrzymać). Miałbyś wtedy ok 20-25 litrów sprężonego powietrza., co oznacza ok. 1,5 minuty ciągłego malowania bez włączania agregatu. Moim zdaniem to dużo, choć nie wiem jakie modele malujesz 1:72 czy 1:6? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 Maluje modele w skali 1:48. No tak gaśnica może i wystrzyma ale jak z agregatem...? Idealnie byłoby, gdyby ta wydajność była znacznie większa niż zapotrzebowanie aerografu oraz Twój zbiornik też znacznie większy. Ale masz taki jaki masz. Czyli zbiornik ktory ma ok.2x3 (6l) jest jeszcze mały?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ako1988 Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 Maluje modele w skali 1:48. No tak gaśnica może i wystrzyma ale jak z agregatem...? Idealnie byłoby, gdyby ta wydajność była znacznie większa niż zapotrzebowanie aerografu oraz Twój zbiornik też znacznie większy. Ale masz taki jaki masz. Czyli zbiornik ktory ma ok.2x3 (6l) jest jeszcze mały?? Co ty 6 litrów to optimum na wydajność agregatu Wiadomo że jak masz duży zbiornik to będziesz długo czekać zanim ci agregat nabije potrzebne ciśnienie Ja po świętach będe się brać za budowę i użyję gaśnicy 2l bądz butli 6l ale butla 6l byłaby zasilana dwoma agregatami Już jeden agregat mam ale znajomy obiecał że odłoży mi na złomie drugi agregat. Jeśli będe mieć 2 agregaty to zrelacjonuję proces budowy tego potwora a jeśli nie to i tak pokaże konstrakszyn z butlą 2l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 12 Kwietnia 2009 Share Napisano 12 Kwietnia 2009 Czyli zbiornik ktory ma ok.2x3 (6l) jest jeszcze mały?? Raczej nie! Problemy mogłyby się pojawić jedynie w przypadku kiedy rzeczywiście wykorzystasz całe powietrze z butli (czyli malowałbyś ciągle dłuższy, ok. 1,5 min, czas) do poziomu ok.4 bar i presostat będzie chciał załączyć agregat i mu się to nie uda, bo wewnętrzny układ rozruchowy agregatu może potrzebować np. 4-5 minut na ostudzenie (jeśli ma półprzewodnikowy układ rozruchowy) , aby ponownie zaskoczyć. Ale to taki dosyć wyjątkowy przypadek. Jak widzisz dużo tu "może" i "byłby" i dlatego wszystko wyjdzie dopiero w praniu. Osobiście nie oczekuję abyś miał jakieś większe problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 13 Kwietnia 2009 Share Napisano 13 Kwietnia 2009 Osobiście nie oczekuję abyś miał jakieś większe problemy. Ja też się nie spodziewam... Złoże wszystko witedy zobaczymy, a w najgorszym wypadku dokupie jeszcze jeden agregat i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi