YoYo Napisano 9 Sierpnia 2020 Share Napisano 9 Sierpnia 2020 (edytowane) Cześć, Robię pewien model z 1974 roku - MiG'a-21 Revell. W sumie prawie finisz. Wczoraj dokleiłem podwozie główne i okazuje się, że nie jest tutaj ta sprawa dobrze zaprojektowana w samym modelu przez producenta. Schło przez całą noc i się ... rozjeżdża jak stanął dziś z rańca na własnych "nogach". Model jest w sumie dość ciężki (1:32), goleń koła głównego, cieńka, prosta i bez wzmocnień, plastik niespecjalnie twardy. Samo koło główne też dość duże i ciężkawe. Źle to tutaj zaprojektowali. Tak myślę, co tutaj można by zrobić. Teraz dodałem warstwę kleju jeszcze w okół przy łączeniu. Chyba dodatkowo obrobię jeszcze gniazda wokół goleni masą epoksydową Milliput (Yellow, Standard). Jak z tego korzystałem, to to wysycha do dość twardej struktury. Potem to zamaluję. Też jeszcze gdzieś wyczytałem w sieci, że można oblać samą goleń klejem cyjanoakrylowym średnio gęstym (ponoć w ten sposób się ona wzmocni dodatkowo i nie będzie się gięła). Jak są jakieś jeszcze inne pomysły to b.chętnie skorzystam. Edytowane 9 Sierpnia 2020 przez YoYo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YoYo Napisano 13 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2020 Jakoś tu cicho z tymi radami ;). W końcu sobie poradziłem i model stoi już na własnych nóżkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi