Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam pare problemow z moim aero :

1. Skad przy skladaniu po czyszczeniu igły mam wiedziec jak daleko powinienem ja wsunac? Mam z tym problemy bo pozniej przy malowaniu farba leci bez wysuwania igly nawet.

2. Podczas dzisiejszego malowania farbami Vallejo Air (prosto z buteleczki do aero, bez zadnych innych dodatkow) czesto aero mi pluje, a takze niekiedy samoczynnie jakby otwiera doplyw farby w taki sposob, ze nagle przez pare sekund leci jej mnostwo i robia sie zacieki.

Czy Vallejo Air sa zbyt rozcienczone zatem?

Pomozcie, bo az sie odechciewa wszystkiego. Czarny MM akrylowy jako podklad poszedl bardzo ladnie i usiadl rowno. Potem bazowy na Tygrysa 2 Yellow Ochre Vallejo Air juz bylo jak opisalem powyzej.

Z gory dzieki.

Napisano

Igła zawsze do końca, nie może być cofnięta jeżeli spust jest odpuszczony. Farba zasycha wtedy w szczelinie jaka się tworzy między igłą a dyszą (zawsze trochę tej farby się tam zgromadzi).

A co do Vallejo Air - z tego co wiem, większość modelarzy je jeszcze trochę rozcieńcza. Jeśli aero Ci pluje, to zdejmij kapturek (ostatnia osłona) i wtedy spróbuj. Tylko ostrożnie na igłę wtedy!

Napisano

Ale jezeli igla wjade do samego konca to wtedy nawet do dyszy nie siegnie.

Czy mam wsuwac igle z zacisnieta sruba z tylu (nie regulacja wychylenia, tylko ta nieco blizej spustu i znajdujaca sie w tym takim okienku z tylu?

Inna sprawa - farba strasznie szybko byla "pozerana" (wypluwana) tak ze pare razy dolewalem. A MM jakos wolniej zasysalo. Ale to moze z igla jest zwiazane.

Napisano
Czy mam wsuwac igle z zacisnieta sruba z tylu (nie regulacja wychylenia, tylko ta nieco blizej spustu i znajdujaca sie w tym takim okienku z tylu?

No tak, ta śruba mocuje igłę do mechanizmu spustowego. Musi być zaciśnięta. U mnie w EW770 igła z dyszy wystaje na 1,1 mm a cała jest schowana przy połowicznym cofnięciu spustu.

Napisano

Aha czyli nie wsuwam igly do oporu tylko tak aby wystawala ok. tego milimetra. A moglbys zmierzyc ile igla wystaje bez dyszy (od samego metalu)? Bede wdzieczny.

Dzisiaj rano popatrzylem na malowanie i tak dramatycznie znowu nie wyszlo. Wlasciwie to nawet niezle (jak na kogos o braku zdolnosci)...

Z tym ze jest taka jedna dziwna rzecz - to nie ten kolor co powinien byc. Uzylem Panzer Dark Yellow prod. Vallejo Air, a tu wyszedl taki jaskrawy cytrynowozielony :/ Jeslibym dodal pozostaly kamuflaz to wygladaloby to co najmniej dziwnie

Chyba ze to dlatego ze dalem czarny podklad za grubo?

Bo malujac np. blotniki zauwazylem ze w przestrzeni pomiedzy blachami zostala czarna farba (efekt jak przy preshadingu powierzchni samolotow).

Napisano
Uzylem Panzer Dark Yellow prod. Vallejo Air, a tu wyszedl taki jaskrawy cytrynowozielony :/

A rozmieszałeś tak konkretnie farbę? Tak naprawdę fest? Vallejo co prawda nie mają tendencji do opadania pigmentu ale niektóre kolory potrafią się rozdzielać na barwy składowe (np. Olive Drab u mnie jak postoi to widzę parę kolorów).

Napisano

Wymieszalem dobrze, wiec nie w tym rzecz raczej. Dzisiaj w swietle dziennym kolor byl juz ociupinke inny i zaczalem sie tez zastanawiac czy moze nie za cienka warstwe po prostu namalowalem.

Co do aero - rozebralem i zlozylem. Malowalem MM Sandgelb i dzialo sie niemal to samo. Ale wkrotce doszedlem do prawdopodobnej przyczyny plucia i (chyba tez) grudkowania - igla byla po prostu za bardzo wsunieta w kierunku tylnim. Farba po prostu sie przodem wylewala i powietrze ja rozdmuchiwalo. Tak wiec to nie wina Vallejo bynajmniej (blad odcienia to oczywiscie moja wina przy zakupie).

Przynajmniej tak to rozumiem. Jest w tym chyba troche logiki? Nie mialem teraz czasu sprawdzic na innej farbie wiec zrobie to jutro.

Dzieki za pomoc Reggy!