Jump to content

Stug III D - Afryka 1942 1/72

mnowogro
 Share

Recommended Posts

Witam,

Do ciekawego projektu wtrącę swoje trzy grosze ze Stugiem III D

zrobionym w barwach Sonderverband z.b.V.288.

Na razie zakupiony Trumpeter Stug III C/D 1/72.

Póki porobię zdjęcia, można przejrzeć chyba wszystkie dostępne zdjęcia w sieci tutaj:

http://www.afrikakorps.org/stugszbV288.htm

A w ostatnim zeszycie militariów (nr 295, Czołgi Rommla) jest nawet tablica barwna.

heh Wlasnie kompletuje podzespoly do mojej wersji tego pojazdu tyle, ze w 35-ce - i mam juz prawie wszystko poza wnetrzem(ale juz i ono leci) - nie wiem czy zdaze w konkursie ale moze... napewno bede sledzil watek i towarzyszyl w budowie, bo jest tam pare kwestii do ogarniecia i dorobienia.

PS. Kapitalna jest jedna fota z tym stugiem taka rozmyta lekko

z 3 angolami - dokladnie taka bede robil winietke (gapie sie na nia na pulpicie juz dobre 2 miechy.

Na fotki trochę trzeba będzie poczekać - jutro wyjeżdzam na tygodniowy urlopik, i choć wezmę ze sobą przenośny warsztacik, to nie wiem czy da radę sporo zrobić.

A znalazłeś coś jeszcze o tym malowaniu?

W militariach jest propozycja takiego nieśmiałego dwubarwnego kamuflażu,

jak się przejrzy historię tego oddziału, to został on wysłany do Afryki wcześnie w 1942. Na jednym ze zdjęć jest opis że pojazdy te miały dwubarwny kamuflaż piaskowy - szarozielony. Ale ze zdjęć niestety nie da razy dojrzeć zbyt wiele. Osobiście chciałem swój pojazd wykonać w całości ciemno piaskowy.

Zastanawiałeś się nad tym?

Z tego co czytalem pojazdy te byly malowane na ciemniejszy niz standardowy kolor - wiec ciemno piaskowy na pewno zly nie bedzie

ja bede robil malowanie raczej podobne do tego z Afrikakorpseorg

tj piaskowy z piaskowym - ale raczej na zasadzie wielu planow i warstw

to jest che potraktowac go dosc malarsko ;)

+