Leszek.Sz. Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 Witam. Zamieszczam link do zdjęć modelu MiG-17PF: http://www.hsgalleries.com/gallery04/mig17pfym_1.htm Jak wykonać brudzenie blach tak jak to zostało wykonane w tym modelu? Zestaw to stare Kopro 1/72 z wypukłymi liniami i gęstą siatką nitów, czyli klasyczne zapuszczanie lini podziałowych nie wchodzi w grę. Proszę o jakieś opisy technik prowadzące do takiego efektu. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 6 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2008 No tak, gdyby naciąć linie skalpelem to nie ma sprawy linie zapuści się jakąś mieszanką brudu, ale mi chodzi o całe powierzchnie blach na których widać brud przy liniach większy a wewnątrz powierzchni blachy stopniowo mniejszy. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FAZZY_bez_humoru Napisano 6 Czerwca 2008 Share Napisano 6 Czerwca 2008 słyszałeś kiedyś o preshadingu? poza tym po pomalowaniu możesz pobawić się pigmentami i zróżnicować kolorystykę.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 6 Czerwca 2008 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2008 Słyszeć słyszałem ale jeszcze za to się nie zabrałem. Pigmenty czyli wcieranie pyłku w powierzchnie modelu, chyba o to chodzi? Też dziewiczy temat dla mnie, niedługo potrenuję te dwie rzeczy i zobaczymy jak to wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurayahip Napisano 7 Czerwca 2008 Share Napisano 7 Czerwca 2008 Farby metaliczne mają to do siebie , że można je polerować. Osłaniając taśmą maskującą wybrane panele poszycia możesz je polerować w różnym stopniu - jedne bardziej , drugie mniej. Efekt może być lepszy niż "Brudzenie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi