MarynarzUSA Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 W sumie nie wiem gdzie ten wątek umieścić. Niech będzie tutaj. Prosiłbym bardzo o pomoc w kwestii skąd wziąć sylwetki, opis i historię użycia serbskiej techniki wojskowej podczas wojny w Chorwacji i Bośni. Zdjęcia i oryginalne nagrania są niestety jak na czas powstania kiepskiej jakości i detal umyka. Może na rynku są jakieś zagraniczne pozycje omawiające to zagadnienie? Może ktoś ,,siedzi'' w tym temacie i posiada odpowiednie informacje skąd brać lektury? Dotychczas niestety udało mi się znaleźć jedynie w tomie Squadron Signal - US Tank Destroyers sylwetkę Hellcata, używanego przez Serbów. Zleżałby mi na pojazdach jednostki Garda Panteri oraz Armii Republiki Serbskiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarynarzUSA Napisano 17 Października 2022 Autor Share Napisano 17 Października 2022 (edytowane) Godzinę temu, bulik58 napisał: Na wszystkich pojazdach czy masz jakies wybrane? Generalnie chętnie poznam malowanie na wszystkich, znając ubogość opracowań. Niemniej pojazdy głównie jednostki Gwardii Pantery lub jak oryginalnie brzmią Garda Panteri. Edytowane 17 Października 2022 przez MarynarzUSA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarynarzUSA Napisano 17 Października 2022 Autor Share Napisano 17 Października 2022 (edytowane) Dziękuję bardzo za zdjęcia. Jednak sam wątek powstał bardziej w celu poszukiwań papierowych albumów/monografii o ile takie istnieją. Chyba faktycznie pozostaje sam internet. Edytowane 17 Października 2022 przez MarynarzUSA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartosz Ciesielski Napisano 18 Października 2022 Share Napisano 18 Października 2022 Ja troszkę temat zgłębiałem co domalowania techniki wojskowej w trakcie wojny w byłej Jugosławii, Bazowy Kolor to tzw. J.N.A green używany przez lata. Z tego co wiem na temat ichnich malowań kamuflażowych powstawała przy użyciu farb w sprayu w kolorach ( czerń, brąz, zieleń, żółty ) zdarzały się pojazdy w niebieskim malowaniu jak BRDM Milicja przemalowywane w lesie z zielonego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi