barti94 Napisano 11 Listopada 2022 Share Napisano 11 Listopada 2022 (edytowane) Witajcie. Rozpoczynam nowy projekt. Będzie to Sd.Kfz.222 ICM 72411 w skali 1:72. Pierwsze wrażenia Jeśli chodzi o wrażenia dotyczące tego modelu to są pozytywne. Pierwszy raz zabieram się za model od ICM. Wypraski są okej, chociaż niektóre elementy posiadają dużo nadlewek z którymi później będę walczyć. Trochę zaskoczyła mnie ilość elementów. Jest ich po prostu mało. Na plus jest też obecność elementów fototrwawionych. Kolejny plus to kalkomanie a mianowicie ich ilość i mnogość oznaczeń i konfiguracji - starczyłoby na zrobienie z 5 takich Sd.Kfzów. Co do instrukcji to jest w kilku miejscach nie do końca jasna. Upierdliwą rzeczą jest też to, że na wypraskach nie ma numerków elementów przez co trzeba cofać się i wertować instrukcję w poszukiwaniu elementów. Strasznych minusów tego modelu jak na razie nie stwierdzam i zapowiada się obiecująco Malowanie Model planuję zrobić w malowaniu Dunkelgelb (Afrika Korps). Kolory i efekty Kolory jakie planuję zastosować to oczywiście TS 3 od Tamiya jako kolor bazowy. Dodatkowo: -German Grey od Vallejo - osłona koła zapasowego -Old Wood/flat brown od Vallejo - elementy drewniane -Gunmetal Grey/ Natural Steel od Vallejo Co do rdzawych efektów to będzie ich bardzo mało wręcz symbolicznie, jakaś pojedyncze ognisko rdzy ale najwięcej uwagi poświęcę pewnie tłumikowi. Wystawiam dość mocną reprezentację jeśli chodzi o rdze. Zobaczymy co z tego wyjdzie Na koniec zbiorczo washe filty i inne "bajery". Planuję użyć washa i flitra dla pojazdów DAK od AK. Pojawią się też zacieki z paliwa. Dodam też obowiązkowo kurz oraz piasek Czy dobór kolorów i chemii będzie dobry? Co ewentualnie zmienić? Edytowane 11 Listopada 2022 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 12 Listopada 2022 Autor Share Napisano 12 Listopada 2022 I czas na mały update Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 12 Listopada 2022 Share Napisano 12 Listopada 2022 Dobór chemii jak najbardziej ok. Proponuję jednak z umiarem ja stosować. No i jak zawsze dużo YT oglądać jak to sie stosuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 13 Listopada 2022 Autor Share Napisano 13 Listopada 2022 Mam mały problem z dopasowaniem jednego z elementów. Chodzi o element A32. Instrukcja według mnie niezbyt dobrze tłumaczy jego zamocowanie. Jak to zrobić poprawnie? Instrukcja Wariant 1 Wariant 2 Według mnie trzeba to zamocować jak w wariancie 1, ale nie jestem do końca pewny. Może trzeba to zrobić w jeszcze jakiś sposób? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 13 Listopada 2022 Share Napisano 13 Listopada 2022 (edytowane) obróć do góry nogami i przyklej, chyba tak Edytowane 13 Listopada 2022 przez Evildead 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 13 Listopada 2022 Share Napisano 13 Listopada 2022 Chyba ani tak ani tak. Według mnie ta część dłuższym bokiem musi przylgnąć do tyłu pojazdu i oprzeć się krótszą o podwozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 13 Listopada 2022 Autor Share Napisano 13 Listopada 2022 Przykleiłem Złożyłem też część wieży i osłonę z elementu fototrawionego. Zastanowiłem się trochę i chyba najlepszym rozwiązaniem będzie najpierw pomalowanie wnętrza wieży (z uwagi na detale) i osłony i dopiero na koniec ich połączenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 15 Listopada 2022 Autor Share Napisano 15 Listopada 2022 Witajcie. Mała aktualizacja. Udało mi się skleić model. Wymagał w kilku miejscach małych korekt i szpachli. Czy według Was będzie ok i można powoli kłaść podkład? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 15 Listopada 2022 Share Napisano 15 Listopada 2022 Poszpachluj te łączenia płyt gdzie dziury nwidać, na łopacie jakiś babol jest, rozwierć tłumiki broni. Na wieży jakieś poszarpane krawędzie też do ko0rekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 16 Listopada 2022 Autor Share Napisano 16 Listopada 2022 Łączenia poszpachlowane, babol na łopacie zniwelowany, poszarpane krawędzie na wieży też. Co do rozwiercenia tłumików będzie to cięższa sprawa bo nie mam tak małych wierteł Co do podkładu to użyję Vellejo grey z puchy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sjmport Napisano 16 Listopada 2022 Share Napisano 16 Listopada 2022 Rozwiercić można igłami do strzykawek. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 22 Listopada 2022 Autor Share Napisano 22 Listopada 2022 Udało się pomalować model bazowym kolorem. Szczególną uwagę poświęciłem kołom. Pomalowałem dałem chipping wash, kurzenie i efekt jeśli chodzi o koła jest chyba dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 23 Listopada 2022 Autor Share Napisano 23 Listopada 2022 Nałożyłem podstawowe kolory na model. Czy jakiś jest do zmiany/poprawki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 23 Listopada 2022 Share Napisano 23 Listopada 2022 Ten metaliczny kolor dziwnie wygląda. Popatrz na yt jak maluję się takie detale jak łopaty, podnośniki i lufy dział. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 23 Listopada 2022 Autor Share Napisano 23 Listopada 2022 (edytowane) Malowałem (natural steel Vallejo) a trzonek od łopaty Old Woods (Panzer Aces Vallejo). Natomiast lufy (gunmetal grey) również od Vallejo.Być może to kwestia światła. Jutro postaram się poprawić i dodać lepsze zdjęcia. Edytowane 23 Listopada 2022 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
patrykd Napisano 23 Listopada 2022 Share Napisano 23 Listopada 2022 Kolorem steel raczej nie maluje się narzędzi bo wygląda to mało naturalnie. Generalnie są dwie szkoły. Jedni malują narzędzia na czarno a potem przecierki gun metalem lub czymś podobnym. A drudzy, w tym ja, malują na kolor szary, potem imitacja ocynku z białego, potem rdza, a potem jakieś przecierki delikatne metalicznym odcieniem. Co do trzonków to kolor jakiś drewniany. A potem możesz pobawić się w imitacja słojów drewna Malując je bądź też używając farb olejnych i przeciąganie sztywniejszym pędzlem. Na koniec podkreślenie i wycieniowanie washem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 24 Listopada 2022 Autor Share Napisano 24 Listopada 2022 (edytowane) Zmieniłem kolor łopaty i elementów metalowych. Zgodnie z radą zostały najpierw przyciemnione a później tylko przecierane gunmetalem. Dołożyłem też kalkomanie i filtr od Ammo dla pojazdów Afrika Korps Edytowane 24 Listopada 2022 przez barti94 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 26 Listopada 2022 Autor Share Napisano 26 Listopada 2022 Model wywashowałem. Dodałem też zacieki, rdzę oraz ślady piasku. Co warto poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barti94 Napisano 27 Listopada 2022 Autor Share Napisano 27 Listopada 2022 Poprawiłem parę spraw i nałożyłem pigmenty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi