Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Czekając aż podkład na ferrari wyschnie i będę mógł go szlifować, postanowiłem zająć się następnym projektem - moją Mazdą Rx-8. Jednakże nie będzie to replika mojego modelu w skali 1:1. Kolor, którego użyje to czerwień z palety Mazdy Rx-8 - Velocity Red, oczywiście Zero Paints. Zamiast felg z pudełka, które odbiegają dużo od oryginału użyje felg projektu Chipa Foose

speedster_enlarged.jpg

- model Speedster, które zostaną wykonane dla mnie na zamówienie.

Wracając do modelu - zderzaki to jednym słowem porażka - tylni w jednym kawałku, ale przedni - połowa zlana z karoserią, druga połowa oddzielnie. Do połączenia go użyłem kleju CA oraz szpachli Tamiya Polyester - dwuskładnikowej:

DSC01445.jpg

Następnie pogłębienie linii podziału i gotowa karoseria do podkładu:

DSC01446.jpg

W tylnym zderzaku wyciąłem otwory na siatki ( w sumie w oryginale seryjnie są tam plastikowe atrapy - ale firmy Fujimi nie postarała się o zrobienie ich :-/

DSC01447.jpg

Karoseria pokryta została podkładem białym tamiyi. Czekam aż wyschnie i dam jeszcze 1-2 warstwy.

Edited by Guest
Posted

No cóż widzę, że trochę musiałeś się z przodem pobawić, ale jest chyba dobrze - dobra szpachel to podstawa. Teraz nic tylko czekać na podkład i lakier. Felgi rozumiem jakieś rzeźbienie w plastiku? Mógłbyś jakoś przybliżyć tą technikę?

Posted

Aha rozumiem. Z tym rzeźbieniem w plastiku to miałem na myśli, że ktoś po prostu robi jedną felgę w plastiku( chyba bardziej trwały materiał od żywicy) i resztę odlewa.

Posted

Chip Foose to chyba ten koleś co ma program ,,poTURBOwani"oglądałem kilka odcinków faje auta budują.I powodzenia w budowie napewno bedzie taki fajny jak Chipa.

Posted

Wczoraj karoseria została pokryta białym podkładem:

DSC01448.jpg

DSC01449.jpg

Dziś położyłem kolor bazowy:

DSC01451.jpg

DSC01452.jpg

DSC01453.jpg

Możliwe, że jeszcze dziś położę warstwę perły.