koksik750 Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 (edytowane) Czekając aż podkład na ferrari wyschnie i będę mógł go szlifować, postanowiłem zająć się następnym projektem - moją Mazdą Rx-8. Jednakże nie będzie to replika mojego modelu w skali 1:1. Kolor, którego użyje to czerwień z palety Mazdy Rx-8 - Velocity Red, oczywiście Zero Paints. Zamiast felg z pudełka, które odbiegają dużo od oryginału użyje felg projektu Chipa Foose - model Speedster, które zostaną wykonane dla mnie na zamówienie. Wracając do modelu - zderzaki to jednym słowem porażka - tylni w jednym kawałku, ale przedni - połowa zlana z karoserią, druga połowa oddzielnie. Do połączenia go użyłem kleju CA oraz szpachli Tamiya Polyester - dwuskładnikowej: Następnie pogłębienie linii podziału i gotowa karoseria do podkładu: W tylnym zderzaku wyciąłem otwory na siatki ( w sumie w oryginale seryjnie są tam plastikowe atrapy - ale firmy Fujimi nie postarała się o zrobienie ich :-/ Karoseria pokryta została podkładem białym tamiyi. Czekam aż wyschnie i dam jeszcze 1-2 warstwy. Edytowane 19 Sierpnia 2008 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 No cóż widzę, że trochę musiałeś się z przodem pobawić, ale jest chyba dobrze - dobra szpachel to podstawa. Teraz nic tylko czekać na podkład i lakier. Felgi rozumiem jakieś rzeźbienie w plastiku? Mógłbyś jakoś przybliżyć tą technikę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 19 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Felgi będą wykonane z żywicy - techniki nie przybliżę bo to nie ja je robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miqs Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Aha rozumiem. Z tym rzeźbieniem w plastiku to miałem na myśli, że ktoś po prostu robi jedną felgę w plastiku( chyba bardziej trwały materiał od żywicy) i resztę odlewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartini Napisano 19 Sierpnia 2008 Share Napisano 19 Sierpnia 2008 Chip Foose to chyba ten koleś co ma program ,,poTURBOwani"oglądałem kilka odcinków faje auta budują.I powodzenia w budowie napewno bedzie taki fajny jak Chipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Też zasiadam na widowni Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Ja również , i życzę powodzonka , szykuje sie kolejna fajna gablota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 20 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Wczoraj karoseria została pokryta białym podkładem: Dziś położyłem kolor bazowy: Możliwe, że jeszcze dziś położę warstwę perły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 20 Sierpnia 2008 Share Napisano 20 Sierpnia 2008 Piękny kolorek. Idealnie pasuje do tego auta Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koksik750 Napisano 23 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2008 Dwa dni temu położyłem perłe - Prawdopodobnie jutro położe bezbarwny Felga prawie gotowa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi