klima1 Napisano 28 Sierpnia 2008 Share Napisano 28 Sierpnia 2008 Witam! Jako, że niewiele pojawia się nowych inboxów, postanowiłem coś napisać. Nabyłem sobie taki model: Skusiło mnie ładne opakowanie i cena poniżej 20 zł. W środku zastałem takie coś: I zbliżenia: Ciekawostka - przezroczysta ramka zawiera prawie całą kabinę: Kalki, instrukcja: Jeśli chodzi o merytoryczną zgodność z oryginałem, trudno mi się wypowiadać, bo nie dysponuję dokładnymi planami. Na pierwszy rzut oka model wygląda na podobny do oryginału. Jest to wersja wyposażona w wyciągarkę, a zatem przystosowana do ciągnięcia zestawu przeciwlotniczego (rapier) lub lekkiego działa. Warto wspomnieć, że Airfix oferuje również lekkie działo 105mm, które bywało ciągnięte przez opisywanego landrovera. Można zrobić komplet. Jak widać z powyższego, model nie powala skomplikowaniem ani mnogością części. Jeśli chodzi o wykonanie, to wypraski wyglądają czysto, są ładnie odlane. Niestety detale są grube i jest ich mało. Zawieszenie wygląda tragicznie. Wydaje mi się, że zestaw stanowi dobrą podstawę do zrobienia ładnego modelu ładnego pojazdu. Zapewne trzeba by do niego nieco rzeczy dodać, bo zawartość pudełka jest skromna. Pomimo niskiej ceny model nie jest bardzo konkurencyjny - pamiętajmy, że modele w podobnej skali 1/72 firmy Unimodels kosztują teraz również poniżej 20 zł (podobno zadziałała konkurencja w imporcie), a mnogością i jakością detali biją prezentowany na głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 To przepakowany model JB Models - nawet tworzywo te same Tyle ze tansze i lepsze kalki. Ostatnio Airfix zaczal pakowac czeskiego MPM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klima1 Napisano 31 Sierpnia 2008 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Ostatnio Airfix zaczal pakowac czeskiego MPM.A co oni robią ciekawego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Na razie samoloty. Jadnak sam fakt, ze Airfix zbiera po swiecie, daje troche nadzieji iz drogie boxy wyjda po przystepnej cenie. Jak na razie "przepaki" sa tansze do 20% (Airfix, Revell) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemos19 Napisano 31 Sierpnia 2008 Share Napisano 31 Sierpnia 2008 Airfix przejal caly JB Models. Maja takze wydac modele ktore JB dopiero planowalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi