kontrolermpk Napisano 2 Stycznia Share Napisano 2 Stycznia Co do zmniejszonego przepływu, to winowajcą jest tu mała powierzchnia filtra na wylocie z wiadra. Ja użyłem więc taki filtr z wialni i opatuliłem nim całe wiadro. Ale właśnie ten filtr nie filtruje LZO (lotne związki organiczne). Potrzebny jest filtr z aktywnym węglem. I tak sobie myślę, że zrobię nadstawkę do granulatu z węglem aktywnym przez który powietrze przelatywać będzie po kontakcie z wodą. Z tego co się orientowałem głównym zamysłem jest stosowanie tego filtra do akryli wodnych a nie na bazie alkoholi i silniejszych rozpuszczalników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 3 Stycznia Autor Share Napisano 3 Stycznia 14 godzin temu, kontrolermpk napisał: Potrzebny jest filtr z aktywnym węglem Zrobiłem też wersję by powietrze zasysane przez wiatrak wciskało było do filtrów z maski 3M 6200 i też "cug" w budce praktycznie zanikł. Myślałem jeszcze by rozwalić ten filtr 6200 i węgiel ze środka wsadzić pomiędzy 2 warstwy filtra z okapu kuchennego jakie montuję w budce przed wiatrakiem. Trzeba by ten węgiel jakoś przykleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seen Napisano 12 Listopada Share Napisano 12 Listopada Czy możesz napisać w jaki sposób zrobiłeś teksturę na tarczach hamulcowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 14 Listopada Autor Share Napisano 14 Listopada (edytowane) W dniu 12.11.2025 o 13:16, seen napisał: Czy możesz napisać w jaki sposób zrobiłeś teksturę na tarczach hamulcowych? Bierzesz sobie tarczę hamulcową, przyklejasz za pomocą taśmy dwustronnej do tekturki o kształcie tarczy. W tekturce robisz na środku otworek do zamocowania w dremelku czy wkrętarce za pomocą takiego cuda jak na foto (tylko nie zakładasz tulejki z papierem ściernym) Włączasz lekkie obroty i delikatnie zwykłym papierem ściernym, dość grubym dotykasz obracającej się tarczy. Kontrolujesz co chwilę jak to wychodzi. Powstaną dość głębokie rysy. Zmienisz papier na delikatniejszy by je trochę wyrównać. Odtłuszczasz wszystko, podkład, farba srebrna, bezbarwny matowy, Tamiya 87131 WASH PANEL ACCENT by uwydatnić rowki + znowu bezbarwny błyszczący tym razem by zabezpieczyć wszystko i by się świeciło jak prawdziwa tarcza - u mnie się nie świeci za bardzo....) Edytowane 14 Listopada przez Michal_1981 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi