Aphar Napisano 27 Września 2008 Share Napisano 27 Września 2008 Witajcie, robię Tygrysa Królewskiego w malowaniu z 505 batalionu, takim co to miał usuniety częściowo zimmerit na wieży (pod godłem batalionu). Zgodnie z malowaniem z instrukcji czołgu (Tamiya) jako kolor bazowy należy użyć XF-60 czyli dark yellow (orcha). Jednak na boku pudełka pokazany jest na rysunku taki czołg, któremu bliżej jest z malowaniem do XF-59 (desert yellow) niż do XF-60. I tu pytanie, czy dużym błędem będzie zastosowanie X-59, czy też innego koloru bardziej podobnego do desert yellow niż do orchy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ShaDow FoX Napisano 27 Września 2008 Share Napisano 27 Września 2008 Hmmm ja myślę, że nie. Jak go malowali to farba mogła być bardziej lub mniej rozcieńczona, przynajmniej w moim mniemaniu ale moge się mylić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 27 Września 2008 Share Napisano 27 Września 2008 robię Tygrysa Królewskiego w malowaniu z 505 batalionu, takim co to miał usuniety częściowo zimmerit na wieży Tu go masz: viewtopic.php?t=9781 PS: Nie sugeruj się bokiem pudełka. XF 60 to Dunkelgelb i takiego warto zastosować, jako bazowy kolor dla niemieckiej pancerki II wojny światowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 29 Września 2008 Autor Share Napisano 29 Września 2008 Dzięki, zamknę więc oczy i zrobie go w dark yellow jako bazowym. Jak będzie co pokazać to umieszczę zdjęcia na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi