Skocz do zawartości

Tie Fighter 1/72 Bandai

Grzewski

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli o mnie chodzi to... :)

Każdy maluje jak chce, natomiast gdybym miał się trzymać filmowego oryginału (filmowego, nie studyjnego) to jednak całość malowałbym bardziej szarym i jaśniejszym. Niebieskawe były Tie Interceptory. Wtedy te dynksy na górnej pokrywie włazu byłyby ciemniejsze.

No i za dużo tych wystających komór, czy co to tam jest jest w kolorze szarym, a nie kadłuba.

Teraz kolorystycznie trochę przypomina te z Solo/Rogue 1, ale w tych filmach to były inne wersje, z mniejszym kokpitem. A tu mamy wersję z Nowej Nadziei.

• Like 1

Napisano (edytowane)

A to ja bym powiedział inaczej😀 Studyjne Tie czyli te których używano w filmie podczas kręcenia faktycznie były jasno szare  w Nowej nadziei . Szary kolor ułatwił ekipie ILM od efektów rejestrowanie modeli na czarnym tle przestrzeni kosmicznej. Jednak w Imperium kontratakuje, wraz z lepszą technologią filmowania, niebieski odcień okazał się korzystniejszy dla odróżnienia TIE Fighterów od tła w scenach kosmicznych, szczególnie gdy pojawiali się w bardziej dynamicznych, grupowych ujęciach. 

Nie, wszystkie TIE Fightery były niebieskawe w Imperium kontratakuje, ale wiele z nich zyskało ten delikatny niebieskawy odcień, szczególnie w kluczowych scenach. Niebieski odcień był bardziej widoczny w standardowych myśliwcach TIE (tych najczęściej widzianych), ale niekoniecznie w każdym modelu pojawiającym się w filmie.

Niestety, chciałem złożyć tie od Bandai a bardziej podoba mi się kolorystyka z imperium i powrotu Jedi.

Te szare komory na moim modelu są ciemniejsze … To  aparat w telefonie przy czarnym tle tak je rozjaśnił. Nie są tak ciemne jak na oryginale, ale sa na pewno ciemniejsze niż na zdjęciach . 

A poniżej kilka zdjęć z produkcji którymi się inspirowałem 😀

IMG_9569.jpeg

IMG_9570.jpeg

IMG_9571.jpeg

Edytowane przez Grzewski