neptun1939 Napisano 20 godzin temu Share Napisano 20 godzin temu Cześć. Zaczynam kolejny projekt długoterminowy. Tym razem figurki francuzów z okresu II wojny światowej. Docelowo w warsztacie będę przedstawiał in-boxy i relację z budowy figur, potrzebnych mi do różnych winietek i dioram głównie z tematyki walk we Francji w 1940 ( są modele FtFa więc trzeba jakoś ożywić podstawki ). Na początek pierwsze zestawy ( na focie brak pudełka Oriona French Tank crew): Z orionowego zestawy rozpocząłem pracę nad pierwszymi dwoma: Figurki mają ładną rzeźbę, ale fatalny materiał ( guma). Obrabiane papierem ściernym, większe przesunięcia form likwidowane gorącym skalpelem ( wtapianie w figurkę), później znów papier ścierny a na koniec "opalenie" figurki z włosków jakie pozostają po szlifowaniu ( krótkie, szybkie traktowanie ogniem z zapalniczki żarowej). Położone zostały cienie, dziś mam w planie skończyć kombinezony ( rozjaśnienia): Kolejnym zestaw, jaki dziś planuję rozpocząć to: Niestety na starcie producent zaliczył u mnie ogromnego minusa. Figurki na pierwszy rzut oka prezentują się wyśmienicie. Genialny detal, fajne dynamiczne pozy. Tylko jest jeden minus - brak kontroli jakości u producenta, co skutkuje tym, że dostałem bubla. Na figurki czekałem ponad 2 miesiące ( zamówione w Martoli), więc nie będę ich reklamował, by nie blokować sobie projektu. Na 6 figurek połowa ma niewydrukowaną kolbę karabinu ( od zamka w stronę stopki). Na szczęście jest to w miarę prosty element więc uda się go dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi