Skocz do zawartości

Żabojady - Armée de terre WW2, 1/72

neptun1939

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.
 Zaczynam kolejny projekt długoterminowy. Tym razem figurki francuzów z okresu II wojny światowej. Docelowo w warsztacie będę przedstawiał in-boxy i relację z budowy figur, potrzebnych mi do różnych winietek i dioram głównie z tematyki walk we Francji w 1940 ( są modele FtFa więc trzeba jakoś ożywić podstawki 😉 ).
Na początek pierwsze zestawy ( na focie brak pudełka Oriona French Tank crew):
ysFpA4g.jpg
Z orionowego zestawy rozpocząłem pracę nad pierwszymi dwoma:
kDprUWd.jpg
g85Ijwz.jpg
Figurki mają ładną rzeźbę, ale fatalny materiał ( guma). Obrabiane papierem ściernym, większe przesunięcia form likwidowane gorącym skalpelem ( wtapianie w figurkę), później znów papier ścierny a na koniec "opalenie" figurki z włosków jakie pozostają po szlifowaniu ( krótkie, szybkie traktowanie ogniem z zapalniczki żarowej).
Położone zostały cienie, dziś mam w planie skończyć kombinezony ( rozjaśnienia):
Zpp3nwB.jpg
GV1LD7m.jpg
uborkuk.jpg
smsEowV.jpg
OewPfrK.jpg
2SOzE0N.jpg
K2ymYNm.jpg
 Kolejnym zestaw, jaki dziś planuję rozpocząć to:
Z41lUP8.jpg
Niestety na starcie producent zaliczył u mnie ogromnego minusa. 
OTAYQNG.jpg
Figurki na pierwszy rzut oka prezentują się wyśmienicie. Genialny detal, fajne dynamiczne pozy. Tylko jest jeden minus - brak kontroli jakości u producenta, co skutkuje tym, że dostałem bubla. Na figurki czekałem ponad 2 miesiące ( zamówione w Martoli), więc nie będę ich reklamował, by nie blokować sobie projektu. Na 6 figurek połowa ma niewydrukowaną kolbę karabinu ( od zamka w stronę stopki).
Q8zbm9b.jpg
Kv534SF.jpg
5NyO6I5.jpg
7ELUKtf.jpg
Na szczęście jest to w miarę prosty element więc uda się go dorobić.