neptun1939 Napisano 19 Kwietnia 2025 Share Napisano 19 Kwietnia 2025 Cześć. Zaczynam kolejny projekt długoterminowy. Tym razem figurki francuzów z okresu II wojny światowej. Docelowo w warsztacie będę przedstawiał in-boxy i relację z budowy figur, potrzebnych mi do różnych winietek i dioram głównie z tematyki walk we Francji w 1940 ( są modele FtFa więc trzeba jakoś ożywić podstawki ). Na początek pierwsze zestawy ( na focie brak pudełka Oriona French Tank crew): Z orionowego zestawy rozpocząłem pracę nad pierwszymi dwoma: Figurki mają ładną rzeźbę, ale fatalny materiał ( guma). Obrabiane papierem ściernym, większe przesunięcia form likwidowane gorącym skalpelem ( wtapianie w figurkę), później znów papier ścierny a na koniec "opalenie" figurki z włosków jakie pozostają po szlifowaniu ( krótkie, szybkie traktowanie ogniem z zapalniczki żarowej). Położone zostały cienie, dziś mam w planie skończyć kombinezony ( rozjaśnienia): Kolejnym zestaw, jaki dziś planuję rozpocząć to: Niestety na starcie producent zaliczył u mnie ogromnego minusa. Figurki na pierwszy rzut oka prezentują się wyśmienicie. Genialny detal, fajne dynamiczne pozy. Tylko jest jeden minus - brak kontroli jakości u producenta, co skutkuje tym, że dostałem bubla. Na figurki czekałem ponad 2 miesiące ( zamówione w Martoli), więc nie będę ich reklamował, by nie blokować sobie projektu. Na 6 figurek połowa ma niewydrukowaną kolbę karabinu ( od zamka w stronę stopki). Na szczęście jest to w miarę prosty element więc uda się go dorobić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 3 Maja 2025 Autor Share Napisano 3 Maja 2025 (edytowane) Pierwsze dwie gotowe. Zaczynam pracę nad maszerującymi francuzami. Niestety figurki mają pełno błędów i potknięć w druku. Na chwilę obecną 3 wydrukowanych w pełni przygotowanych do podkładowania Na pierwszy rzut oka nie ma błędu. Ale jak się popatrzy od dołu to figurant cierpi na :płaskołokieć" : Kolejna figurka ma fragment ręki zrośnięty z supportem: Dodatkowo jak popatrzymy od spodu wystające elementy są płaskie: Myślę że dziś może uda się obrobić kolejną 3 i wrzucić podkład na wszystkie. Edytowane 3 Maja 2025 przez neptun1939 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 20 Czerwca 2025 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2025 (edytowane) Prace idą jak krew z nosa... Czasu praktycznie człowiek nie ma. Po drodze zrobiony remont kuchni z wymianą mebli, obecnie kończę romans mojego auta z Rudą... 3 pierwsze w bazowym kolorze: Edytowane 20 Czerwca 2025 przez neptun1939 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 6 Lipca 2025 Autor Share Napisano 6 Lipca 2025 Czasu prawie nie mam, ale coś tam walczę. Cieniuję. Wyposażenie pomalowane i pocieniowane. W jednym wycieniowany mundur: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 26 Lipca 2025 Autor Share Napisano 26 Lipca 2025 Pierwsze 3 prawie gotowe w wersji czystej. Zostało zrobić obszycia i brudzenie ( to będę robił zbiorczo przy wszystkich 6 figurach). Na niektórych fotach podbity kontrast. Strasznie "czerwone" twarze wyszły na zdjęciach. Rzeczyswisty ich wygląd na ostatnich fotach po wpasowaniu w winietkę ( na sucho) I I na winietce: Kolejne 3 przygotowane do podkładowania. Dorobiłem brakujące fragmenty kolb: Dziś zostaną zapodkładowane i przy dobrych wiatrach pomaluję i wycieniuję mundury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 14 Sierpnia 2025 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2025 Pierwszy zestaw skończony. Link do galerii: I mała zapowiedź kolejnej galerii gotowej podstawki, pod którą byli robieni: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi